HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Esportolok és egyetemre járok!
[ 2017.03.22 ]
 Iskola mellett bármilyen sport kihívás elé állítja a diákokat. Az energiánkat, időnket bizony be kell osztani, a teljesítményt mégis a maximumon tartani. Az esportról már beszámoltunk egy korábbi cikkünkben, most viszont nézzük meg a témát egy kicsit közelebbről, egyetemista szemszögből.

Szlovák „MarineHBS” Mátéval beszélgettem, aki a BME mérnökinformatikus hallgatója, emellett pedig a Team Horizon Reapers játékosa. A csapat a League of Legends-szel játszik, eredményeik pedig magukért beszélnek: a tavalyi Magyar Elit Bajnokság kupáját is közösen emelhették a magasba. Máté tavaly óta erősíti az öt fős csapat felállását, a játékkal pedig több mint hat éve játszik. Versenyekre járnak, komoly eredményeket érnek el, párhuzamosan pedig a szakdolgozatán dolgozik. Heti 3-4 nap, este 6 órától 10ig edzenek, versenyekre pedig leginkább hétvégén járnak. Az iskola szempontjából ez rugalmas megoldásnak tűnik, hiszen egy átlagos egyetemista életébe is belefér a hétvégi elfoglaltság.

Bizonyára volt már olyan, hogy egy-egy edzés olyan napra esett, amikor tanulnod is kellett volna. Hogyan osztottad be ilyenkor az idődet, és ha kellett, melyiket helyezted előtérbe?

Általában toleránsak voltak a csapattársaim azzal kapcsolatban, hogy ha tanulnom kell, akkor el tudtuk napolni a gyakorlást. Ha esetleg valami versenyre volt kvalifikáció, vagy valami nagyon fontos meccsről volt szó, akkor estére megtanultam mindent, és este már volt időm játszani. Mindenképp a tanulást helyezem előtérbe, de ezt tudja a csapatom is, és teljes mértékben tolerálják.

Mivel párhuzamosan tanulsz és sportolsz, lehetséges mindkettőbe 100 százalékot beleadni? Vannak olyan dolgok, amikről le kell ezért mondanod?  

Eddig én úgy tapasztaltam, hogy az emberek panaszkodnak, hogy nincs idejük egyszerre a kettőre, de szerintem, ha az ember nem minden szabadidejét játékkal tölti, akkor teljesen simán van idő mindenre. Még talán azt se mondanám, hogy emiatt le kell mondanom bizonyos dolgokról, igaz előfordul, hogy egy péntek/szombat estén nem bulizni megyek, hanem otthon tanulok.

Vannak az egyetemen olyan ismerőseid, akikkel együtt szoktál játszani?

Nincsenek, pár emberről tudok, hogy játszik, de nem játszom velük.

Az esportban igencsak ritkának számít a női játékos. Szerinted a nőknek nehezebb dolguk van ebben a sportban, mint a férfiaknak?

Van több lány ismerősöm, aki játszik, de egyik sem komolyabb szinten. Szerintem a nőknek nincs nehezebb dolguk, hanem egyszerűen statisztikailag sokkal több fiú játszik, és az ő nagy részük sem játszik komolyabban, csak pár százalékuk.

 A játékok, ha kicsit is, de tanítanak. Ha idegen nyelven játszunk, akaratlanul ránk ragadnak az ott használt szavak. Játszottam egy játékkal, amiben volt egy pamflet nevű tárgy is, erről jegyeztem meg az újságírás műfaját. Találtál már párhuzamot a tanulnivalód és a játék között, olyan dolgot, amit az egyikből jegyeztél meg, és a másikban felhasználhattad?

Szerencsére nekem van egy olyan előnyöm, hogy kint éltem egy évet Angliában, ezért a nyelvvel nincs nagy gondom. Viszont természetesen elismerem, hogy rengeteget lehet tanulni a játékokból, ha nem is mondjuk a League of Legendsből, akkor egy olyan játékból, amelyben sok az elbeszélés. Ilyenkor az ember rá van kényszerítve arra, hogy ismerje a szavakat, hiszen másképp nem fogja érteni az egész játékot. Hirtelen nem tudnék olyan dolgot mondani, ami a játékban és a tanulmányaimban is előfordult.

Kép: previews.123rf.com

Korábbi cikkeink a témában:
http://www.hokkento.hu/?pageid=15&cikk=2662&fto=0&showmaxrow=20&page=1
http://www.hokkento.hu/?pageid=17&cikk=2865&fto=0&showmaxrow=20&page=1

 Nagy Adél Jázmin


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS