HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Mappa
Batman és James Bond is a filmtörvény miatt késhet
[ 2012.01.24 ]
A sötét lovag – Felemelkedés, A csodálatos Pókember és a legújabb James Bond film, a Skyfall is később jön a mozikba, amennyiben a filmforgalmazók betartják a Filmtörvény módosítását, ami január 1-én lépett hatályba.

A módosítás szerint legalább 30 nappal a bemutató előtt  kötelesek a filmforgalmazók benyújtani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak minden filmjük egy példányát . Azonban a forgalmazók ha be akarják tartani a törvényt, meg kellene várniuk, amíg - a külföldi premier után hónapokkal - DVD-n hozzáférhetővé válik a film. Csak ezután nyújthatnák be a hatóságnak, és az ezt követő harminc nappal kezdhetnék a magyar mozikban vetíteni a filmet. Minden film esetében hátrányos lenne ez a késleltetés mind a nézők, a forgalmazók és a mozisok számára is, de leginkább a hollywoodi szuperprodukcióknál alakulna ki abszurd helyzet, amelyek eddig a legtöbb esetben azonos időben érkeztek hozzánk az amerikai premierrel. Viszont így több hónapos késéssel jelennének meg a magyar mozikban. Nyilvánvalóan kedvezne ez a jelentős csúszás a kalózkodásnak is, hiszen növekedne az illegális letöltést választók száma ahelyett, hogy hónapokat várjanak a filmekre.

A korhatár-besorolás miatt van szükség  a film benyújtására. E célból azonban eddig is meg kellett mutatni a filmeket, de elég volt vetítést tartani belőlük a besorolóbizottságnak, nem kellett fizikailag is átadni a filmet. Emellett egy végrehajtási utasítás is tartozott a törvényhez, ami egy nagyon fontos engedményt tett: amennyiben nem tudta a forgalmazó 30 nappal a bemutató előtt levetíteni a filmet (mert például nem érkezett még meg a  kópiája az országba), akkor később, akár  - 100 ezer forintos sürgősségi díj ellenében - a premier előtt 72 órával is tarthatott belőle vetítést. Az NMHH honlapjára január 19-én felkerült végrehajtási utasításban már nem szerepel ez a lehetőség.

A törvény egyik passzusa szerint nemcsak a filmet, hanem magyar nyelvű dialóglisáját is be kell nyújtani 30 nappal a bemutató előtt. Azonban a szinkron/felirat egy hónappal a bemutató előtt általában nem szokott kész lenni, így ez a szabály is nehezen lenne betartható.

Megszűnt január 1-vel a "besorolás alatt"-kategória is, ami a plakátoknál, előzeteseknél, és egyéb reklámanyagoknál létezett. Ez annyit jelent, hogy amíg egy film nem kapott korhatár-besorolást, nem lehet elkezdeni a hirdetését. Azonban itt született megoldás: a forgalmazó saját maga sorolhatja be a filmjét, és ezt a korhatárkarikát használhatja átmenetileg. Viszont ha a bizottság másképp sorolja be a filmet, le kell cserélni az összes reklámanyagon a karikát, így újra kell nyomtatni az összes plakátot, vagy át kell ragasztani az összesen a karikát. Az új rendszer így megnehezíti, hogy a nagy hollywoodi filmekről időben tájékozódjanak a nézők, ugyanis ezeket amerikai plakátokkal és standykkel szokták reklámozni, amelyeken nincs magyar korhatár-besorolás.

Az NMHH és a forgalmazók között január 25-én kerül sor egy egyeztetésre, aminek eredményeként a forgalmazók remélik, hogy változtatnak a törvény betarthatatlan passzusain.

Hajdu Judit


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS