HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Alma Mater
Nyílt levél az EHÖK-nek
[ 2013.01.13 ]
Az alábiakban közöljük a OHA, az FDSZ és a Miérthallgatók Csoport közös nyílt levelét:
Korábban történt:
- Veszélyben az ösztöndíjak és a bérek
Tisztelt Hallgatói Önkormányzat!
 
Január 11-én két olyan esemény történt a felsőoktatás területén, amely felveti minden, a területen érdekelt szereplő (oktató, dolgozó, hallgató, egyetemi vezető és érdekvédő) együttműködésének szükségességét.
 
Mint bizonyára Önök is értesültek róla, az Emberi Erőforrások minisztere tárgyalásokat folytatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökével. Az FDSZ SZTE, az Oktatói Hálózat szegedi tagjai és a Miérthallgatók csoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy a valamennyi felsőoktatási szereplőt magában foglaló Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumot megkerülve történt a tárgyalás, és hogy a HÖOK nem segíti elő a közös álláspont kialakítását, annak ellenére, hogy többször ígéretet tett erre. Megítélésünk szerint Balog Zoltán miniszter legalábbis félreértelmezi a HÖOK jogosítványait, amikor annak képviselőivel olyan témákat tűz napirendre, amelyek nem, vagy nem kizárólag a hallgatói képviselet kompetenciájába tartoznak (pl. az egyetemek alkotmányosan rögzített autonómiája, a rektorok választása és az intézmények általános finanszírozása, az államilag nem finanszírozott 16 képzés ügye).
 
Az FDSZ SZTE, az Oktatói Hálózat szegedi tagjai és a Miérthallgatók csoportja határozottan visszautasítja a kirekesztő szemléletmódot, és követeli, hogy az EMMI haladéktalanul kezdjen nyilvános tárgyalásokat az OFEF-fel, az egyetlen legitim, minden felsőoktatásban érintett szereplőt magában foglaló tömörüléssel. A miniszternek a felsőoktatás átalakításáról nem egyes csoportokkal, hanem a csoportokat egyesítő szervezettel kell tárgyalnia!
 
Tisztelt Hallgatói Önkormányzat!
 
Bízunk benne, hogy Önök is átérzik a felelősségüket a fentiek közvetítésében és érvényesítésében, különösen abban a kilátástalannak tűnő gazdasági helyzetben, amelybe a Szegedi Tudományegyetem a legújabb, ma nyilvánosságra került adatok szerint 4,2 milliárdos elvonás következtében került. A túlélésre csak akkor van lehetőségünk, ha mindannyian valljuk a “semmit rólunk, nélkülünk” elvét, ha képesek vagyunk legalább intézményi szinten annak megvalósítására, amit országosan elvárunk.
 
Felkérjük tehát a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatát, hogy vesse latba minden befolyását a HÖOK fórumain, hogy az országos képviselet tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, mely szerint az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum nélkül nem kezd tárgyalásokat a minisztériummal;
- hogy helyi szinten is működjön együtt az Oktatói Hálózatokkal, a Miérthallgatók független hallgatói csoporttal, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével, a karok és az egyetem vezetésével;
- támogassa azokat az oktatói és hallgatói kezdeményezéseket, amelyek a felsőoktatás átfogó reformjára és a jelenlegi feszült helyzet megoldására irányulnak;
- képviselői révén konstruktívan vegyen részt az egyeztető folyamatokban ugyanúgy, mint az esetleges demonstratív megmozdulásokban.
 
Az EHÖK által képviselt egyetemi hallgatóknak és a végzős középiskolásoknak tudniuk kell, hogy a jövőjük a tét – ezért semmit róluk/rólunk nélkülünk!

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS