HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Alma Mater
Az ETR peidg 3.5
[ 2012.10.30. ]
Néhány napja már mindenki birtokba vehette új ETR felületét. Dr. Varga Zsuzsanna oktatási igazgató, ETR projektvezető és Racskó Tamás az ETR üzemeltetésért felelős osztályvezető adott nekünk interjút a legfontosabb változásokról és figyelmeztetett, mire figyeljünk a rendszer indításakor.

Pár hete jelent meg az ETR webfelületén az a hirdetmény, hogy egy új és korszerűbb tanulmányi rendszert hoznak létre a felhasználóknak, amire hét éve nem volt példa. Miért kellett rá eddig várni?

Kisebb frissítések havonta vannak. A régi verzió alapja hét éves, mert 2005-ben volt főverzióváltás, de 2008-ban is volt jelentősebb módosítás. A webtechnológia azonban annyit változott, hogy a jelenlegit átírták új alapokon. Tehát most nem javításokat csinálnak, hanem teljesen újratervezték. A Coospace is megújult 2 évvel ezelőtt, és az új ETR is ugyan erre a webtechnológiára épül. Viszont a Modulo még a régi verzióval fut, de előbb-utóbb ott is várható fejlesztés.

A 3.5-ös verzió mennyiben fog eltérni a régitől? Minden fül és gomb ugyan ott lesz, ahol már megszokhattuk?

Minden gomb máshol lesz - mint ahogyan a Coospace-en - de lényegében minden feladat megmarad. A bejelentkező oldalon a leggyakoribb feladatoknak lesz egy kis doboza, így nem kell a menü mélységeibe lemenni. Amiről a fejlesztők úgy gondolták, hogy a leggyakoribb a tevékenységek - vizsgaidőpontok felvétele, vagy a kurzusfelvétel - azokat oda tervezték. Hangsúlyos lesz, hogy bárki kedvenceket választhat ki, és beteheti azokat egy kis csillag gomb segítségével nyíló külön menübe. Az új verzió majd jobban kihasználja az oldalt is, több információ lesz látható a képernyőn. Zsúfoltabb lesz, mint ahogyan mostanában minden weboldal, akár egy internetes újságot nézünk, akár az egyetem honlapját. Ennek van előnye, és van hátránya is. Nyilván a hallgatók fogják a leggyorsabban megszokni, mert a fiatalok sokkal nyitottabbak. Esetleg a hallgatók még különösebb figyelmeztetés nélkül is egy-kettőre veszik a változásokat. Az oktatók egy része azonban lehet, hogy majd egy kicsit nehezebben alkalmazkodik.

A korábbi kurzusfelvételi felületen sokan eltévedtek abban, hogy egy tárgyuk melyik képzési programhoz van hozzácsatolva a tantervben. Az új felület például a szabadon választható tárgyak esetében is szak alapján szegmentál, tehát nem kell előre kiválasztani az ehhez kapcsolódó képzési programot. A fejlesztők próbáltak ergonomikus megoldásokat létrehozni anélkül, hogy felrúgták volna azt a struktúrát, amelyet eddig megszokhattunk.

Az oktatóknak fognak továbbképzéseket tartani az új ETR használatáról?


Hallgatóknak és oktatóknak is tervezünk képzéseket. Konkrét dátumunk még nincsen. Nyilván az elején lényeges, mert most jön a vizsgajelentkezés. Novemberben, esetleg december elején tervezünk, de a vizsgaidőszakban ez már nehezen megoldható. Később majd akkor, amikor a kurzusfelvétel következik.

A felugró ablakokra lesz valamilyen megoldás?

Ez a technológiából, nem pedig a programból adódik. Amikor új technológiáról beszéltünk, akkor az ezt is érinti. A fejlesztők a webböngészőre ráépülő fejlesztőkészlettel dolgoznak. Reméljük, hogy ezzel ez a probléma is megoldódik. Más gondok viszont adódhatnak, mert az új felület igényli a frissebb böngészőket.

A kiadott hirdetményben szerepel a következő mondat: „Új funkciója az ETR 3.5-nek a kedvezményes kurzusfelvétel támogatása, amely lehetővé teszi, hogy a kurzusfelvételkor ne a gyorsaság számítson, hanem a tanulmányi és vizsgaszabályzatban lefektetett elvekhez jobban igazodóan biztosítsuk a kurzushoz jutást.” Mit kell értenünk ez alatt?

Egy mondat a TVSz-ből: „egy kötelező tantárgy meghirdetésénél mindenképpen biztosítani kell, hogy a mintatanterv szerint haladó hallgatók a tárgyat föl tudják venni”. Ennek eddig semmilyen biztosítéka nem volt. Az új ETR támogatja a kedvezményes kurzusfelvételt, ahol nem az számít, hogy versenyben ki nyomja meg előbb a felvétel gombot, hanem egy algoritmus listába állítja a hallgatókat. Ennek a kedvezményes időszaknak a végén rendelődik hozzá a kurzus a hallgatókhoz, a megadott létszámkorlát erejéig. Azt még ki kell dolgozni, hogy ennek milyen sorrendiséget adunk, de mindenképpen ez egy alapelv, hogy aki a mintatanterv szerinti félévben van, és az adott tantárgy neki kötelező, akkor azt tudja felvenni. Megmarad az ezt követő normál kurzusfelvételi időszak is, amikor kinyílik az összes kurzus. Ilyesmi volt most a kétlépcsős kurzusfeltétel. Az újnak alapfeltétele lesz a sokkal erősebb kurzushirdetési fegyelem Ezen azt értem, hogy a kurzusokat bizonyos időszakok között kell meghirdetni. Most előfordul, hogy későn hirdetnek meg valamit, az új rendszer viszont egy fegyelmezettebb hozzáállást kíván a tanulmányi felelősök részéről is. Hiszen a hallgató csak akkor tud ezzel az új lehetőséggel élni, ha a kurzust időben meghirdetik. Ennek bevezetését a tavaszi félévben tervezzük.

Varga Zsuzsanna a következőkre hívja fel a hallgatók figyelmét:
„Azt szeretném kérni, hogy minden hallgató nézze meg, hogy az új rendszer indításakor a kreditjeinél nem lett-e valami hiba, ugyanis a verzióváltáskor ezeket új struktúrába kell konvertálni! A TO-kon rendelkezésre fog állni a régi ETR állapot, hogy a kurzusok teljesítésével kapcsolatos problémákat orvosolni lehessen.”

Gaál Bernadett

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS