HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
E-sport szakosztály a napfény városában
[ 2018.03.23 ]
Napjainkban már a világ minden táján élnek olyan emberek, akik az e-sporttal foglalkoznak. Mi is az e-sport? Az elektronikus sport, a számítógépeken való versenyszerű videójátékozást jelenti. Magyarországon még csak bontogatja szárnyait, de rohamos ütembe fejlődik, és egyre több e-sport egyesület nyitja meg kapuit. Ebből Szeged sem maradhatott ki. A tanulni és fejlődni vágyó fiatalokat várja, a hamarosan megnyíló gamer szakosztály. Az elképzelés a SZTE EHÖK SE, illetve LvL Up közös együttműködésével született meg. Miről is van szó pontosan? Arról Majercsik Máté, a LvL Up eSport Bár sales and marketing manager-e mesélt nekem.

Honnan jött az ötlet, miszerint a SZTE EHÖK SE-vel létrehoztok egy e-sport szakosztályt?

Szerte a világban, így Magyarországon is egyre több e-sport egyesület működik, és úgy éreztük, hogy Szeged sem maradhat ki a fejlődésből. Ezenfelül, mivel napi kapcsolatban vagyunk a szegedi gamerekkel a LvL Up e-sport bárnak hála, azt is pontosan tudtuk, hogy igény lenne egy ilyen egyesület létrehozására.

Mit szeretnétek vele elérni? Mi a cél? 

A cél nyilván, hogy platformot biztosítsunk az olyan játékosoknak, akik elég jónak érzik magukat, és komolyan szeretnének fejlődni, majd a későbbiekben eredményeket elérni. Hosszú távon pedig olyan csapatokat szeretnénk kinevelni, akik megállják a helyüket a magyar, vagy akár a nemzetközi színpadon is, és jó eredményeket érnek el.

Milyen korosztályt céloztok meg elsősorban?

A fő korosztályunk az egyetemistáké, és azon belül is főleg a férfiak. 

Van-e már rá érdeklődő? Készítettetek előzetes felmérést, hogy igény lenne-e az e-sport szakosztályra?
Előzetes felmérést végeztünk, amit majdnem ezer ember töltött ki, ahol kiderült, hogy nagy igény mutatkozik egy ilyen egyesületre. Nagyjából 50-60 érdeklődő jelezte a jelentkezés első hetében, hogy jönne edzeni az egyesületbe, és azóta is folyamatosan nő a jelentkezők száma.

Hogyan fog zajlani a tagfelvétel? Mi kell ahhoz, hogy valaki bekerülhessen? 
A tagfelvétel időrendi sorrendben fog folyni, sajnos korlátozottak a helyeink, így nem tud mindenki belépni, aki szeretne, de leszögezném azt is, hogy még senki nincs elkésve. 

Milyen játékokkal lehet majd játszani? 

 Öt játékkal indulunk: League of Legends, FIFA, Playerunknown’s Battleground, Hearthstone és Counter Strike:GO, aztán a későbbiekben meglátjuk, mire van igény.

Hogy látod, melyik sportágra van a legnagyobb érdeklődés?

A legnagyobb érdeklődés egyértelműen a League of Legends-et övezi. Már viszonylag régóta uralja ez a játék a világ e-sport mezőnyét, és a sikere egyelőre töretlennek tűnik.

A standard tagdíj tartalmaz heti 2 edzést, melyekből 1 edző felügyelete alatt fog zajlani. Tudjátok már ki/kik lesznek az edzők, illetve hogyan fog zajlani az edzés menete? 
Az edzőkkel folyamatosan vesszük fel a kapcsolatot, interjúzunk, tárgyalunk velük. Nem akarjuk elsietni a folyamatot, mert nem szeretnénk, ha nem megfelelő emberek állnának a siker útjában.

A tagok nevezési díjait a SE állja. Ti döntitek el, mely versenyekre lehet jelentkezni vagy a tagok tetszés szerint választhatnak, mely mérkőzésekre mennének el?
A versenyekre való nevezés és utazás mindig egyénileg lesz megtárgyalva, a SE természetesen mindenben megpróbál segíteni, amennyire csak az erőforrások engedik.

A nagyobb versenyekre való eljutást biztosítjátok?

Természetesen igen.

Sok kritika éri az e-sportot, miszerint nem számít igazi sportnak. Mit gondolsz erről?Sokszor hozzák fel ellenpéldának a sakkot, vagy pókert, ami szintén nem jár testmozgással, viszont olyan taktikai és stratégikus gondolkodást igényel, hogy az emberek elfogadták őket sportnak. Az e-sportok is hasonló mintát követnek. Nem mindenki játszik ugyanazon a színvonalon, a reakció idők, a játék ismerete, a stratégiák kialakítása, majd véghezvitele néha nagyobb megerőltetést jelent egy e-sportolónak, mint néhány “hagyományos” sport.  Ezeken felül pedig a szociális élmény, a csapat szellem kialakulása is egyértelműen pozitív dolog, ami szintén azt mondja, hogy igenis, sportként kell kezelni az e-sportokat.


Mennyire követed számon az e-sport rendezvényeket? Játszol valamivel rendszeresen?
Leginkább azokat követem nyomon, amikkel én is szoktam játszani. Én személy szerint League of Legends-ezek, Heroes of the Storm-ozok, amik elég hasonló játékok egymáshoz és néha egy-egy retro Super Mario World játékot is megyek. 


Csipes Fanni

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS