HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
The Expanse - A Térség
[ 2019.03.06 ]
Megannyi középszerű, túlgondolt és erőltetett tudományos-fantasztikus sorozat után a Syfy csatorna 2015 decemberében levetítette a The Expanse első epizódját, mely kis túlzással az első értékelhető sorozatuk a Battlestar Galactica óta. Az eddig három évaddal jelentkező széria a közelmúlt legjobb televíziós űr sci-fije.

A Syfy újabb – és már csak egykori – klasszikusa 
James S. A. Corey kilenc kötetesre tervezett "A Térség" című könyvsorozatán alapul. Az írói álnév mögött Daniel Abraham és Ty Franck (George R.R. Martin segédje) rejtőznek, akik egy lehetséges és realisztikus jövőbeli sztorival álltak elő, regényeikben nincsenek galaxisokon átívelő birodalmak és elképzelhetetlen sebességgel közlekedő űrhajók. Mind a könyvekben, mind a sorozatban a 23. századi emberiség életébe nyerhetünk bepillantást, amely továbbra sem jutott túl a Naprendszeren, azt viszont teljes szélességében uralma alá vonta.

A The Expanse sajnos majdhogynem egy zacskó szotyi árából készült, így ne számítsunk mozifilmes effektekre, viszont ennek ellenére a sorozat látványvilága kiváló, a fényképezés kiemelkedő, így ezeknek is köszönhetően a széria egyéni és karakteres miliővel, hangulattal rendelkezik. Szerencsére a könyvek realizmusa, reális jövőképe a tévés feldolgozásban is megmaradt, az emberi faj továbbra sem változtat jól bevált szokásain, csak most már a teljes Naprendszerben műveli az önpusztítás, az elnyomás és a hatalomért való küzdelem kétes művészetét. Színészek terén elég nagy skálán mozgunk, remek és világklasszis módon pocsék előadók is megfordulnak a Syfy univerzumában, szerencsére a jól megírt forgatókönyv valamennyire elfedi utóbbiak gyengeségeit, és arra, illetve úgy használja őket, amire (még épp) megfelelnek.

Három fél vívja mindennapos küzdelmeit a jövőben: a még mindig legerősebb és legbefolyásosabb Föld, a Marsot terraformáló katonaállam és a Ceres bolygón élők, az övbéliek, akiket az előzőek szinte gyarmatként kezelnek. Az általuk nehéz munkával kitermelt nyersanyagok a Föld és Mars jólétét és egymás elleni fegyverkezését szolgálják. Az aszteroidaöv lakói mindennapos küzdelmet folytatnak a túlélésért, illetve egyes csoportjaik a függetlenségért, melyekből végül megalakult a Külső Bolygók Szövetsége. Az övbéliek ráadásul csak mesterséges gravitációban élnek, mely kisebb a Földinél, így az itteniek teste megnyúlt és törékenyebb a földiekénél. A már említett alacsony költségvetés miatt nem tudták megoldani, hogy ez megjelenjen a sorozatban, néhány vékony, magas színész, illetve statiszta alkalmazásával igyekeztek valamilyen szinten érzékeltetni a könyvekben létező világ ezen oldalát.

Ebbe a politikai cselszövésekkel és egyéni érdekekkel átszőtt világba csöppenünk, amikor is egy újabb változó kerül az egyenletbe: a protomolekula. A bárkit és bármit bekebelező és/vagy átalakító szerves anyag módosít a status quon. Egy földi milliomos a tudósai segítségével kísérletekbe kezd, hogy a molekula felhasználásával szupererős katonákat hozzanak létre, ezzel erőfölényt teremtve a Föld számára. Ugyanakkor kétféle álláspont létezik azok között, akik már szembesültek a világító kék anyag roppant energiájával és a pusztítással, amit okozhat: egyesek szerint meg kellene semmisíteni, míg mások a tudóshoz hasonlóan fel szeretnék használni, ezért próbálnak szerezni belőle maguknak.

Az izgalmas történet közben számos fontos vagy jelentéktelen, markáns vagy jellemtelen karaktert ismerhetünk meg. Legfontosabb a Rocinante legénysége, a négy fős csapat tagjai között található földi, marsi és övbéli is, akik elsősorban a béke mellett állnak, viszont mindannyian a sajátjaik érdekeit kicsit jobban akarják. Emiatt többször is belső vitákat kell túlélnie az egységüknek, miközben megmentenek másokat, vagy épp próbálják megakadályozni a Föld és Mars közötti háború kirobbanását. Találkozhatunk a Ceresen lévő ellenállás vezetőjével, vagy a KBSZ más fontos alakjával is, valamint a Mars és a Föld becsületesebb és következetes politikusai mellett a protomolekulával kísérletező tudóshoz csapódó és hatalomra törő katonai vezetői is a (had)színtérre lépnek ebben a lebilincselő és folyton változó űrkalandban.

Sajnos a Syfynak több fronton is gondjai voltak a pénzügyek terén, egyrészt a nevetségesen alacsony büdzsé, másrészt a sorozat készítőjével (Alcon Entertainment) kötött előnytelen szerződés miatt szinte országos csatornákon megszokott (a Syfy kábelcsatorna) nézettségre lett volna szükség a kasza elkerüléséhez. Ami nem törént meg, így még tavaly, a harmadik évad közben bejelentették, hogy az évad végén befejeződik a sorozat. De szerencsére csak a Syfy-on, ugyanis pár héttel a csatorna közleménye után az Amazon bejelentette, hogy átveszi a The Expanse-t, és azóta már azt is tudjuk, hogy valamikor az idei év végén felkerül a vállalat streaming szolgáltatására a negyedik évad. Az ötödik évad csak a nézőkön, a sorozat rajongóin múlik majd, hiszen minél többen fizetnek elő a – már itthonról is elérhető – szolgáltatásra, és kerül az első megnézett filmjeik közé A Térség regények tv-s változata, annál nagyobb az esélye a további évadoknak.


Forrás:
https://www.imdb.com/title/tt3230854/
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Expanse_(TV_series)
https://www.sorozatjunkie.hu/tag/the-expanse/
https://nullahategy.hu/vilagok-harca-a-the-expanse-cimu-sorozatrol/
https://hu.wikipedia.org/wiki/The_Expanse_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat)
https://screenrant.com/expanse-season-4-release-date-story-amazon/

F.Gy.

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS