HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Menjünk vagy maradjunk? Mi rejlik a kivándorlási kedv mögött?
[ 2018.04.24 ]
Az utóbbi pár hétben tapasztaltak alapján a kivándorlási kedv igencsak megnőtt. A közösségi médián is egyre nagyobb visszhangot kap és már számos cikket is olvashattunk róla. Egyet említve, például tőlünk nem is messze a szomszédos Horvátországból tömegesen vándorolnak ki és emiatt rendkívüli állapot lett hirdetve. Arra kerestem a választ, hogy mi okozhatja ezt, ki hogy látja jelenlegi helyzetünket?Vannak, akik próbálnak itthon megélni – ami persze nem lehetetlen – de vannak olyanok is, akik már itthon nem látják a jövőjüket, ezért inkább külföldön próbálnának szerencsét. Sok befolyásoló tényezője lehet ennek, a gazdasági- esetleg családi helyzet is indokolhatja. Rengeteg külföldön élő magyar van jelenleg szétszórva a világban, legtöbbje Angliába, Németországba vagy Ausztriába ment szerencsét próbálni, mivel ott a fizetések is a többszörösei az itthoninak. A kérdőívünket a kivándorlással kapcsolatosan több mint kétszázan töltötték ki: többnyire egyetemi hallgatók, de érkezett máshonnan is válasz –olyanoktól, akik nem vettek részt felsőoktatásban, vagy más intézményben tanultak.

A kitöltők majdnem 60% nő, 40%-uk férfi. Ezen kívül a 18-25 év közöttiek voltak a legaktívabbak, mivel 70%-ban ők osztották meg véleményüket a kivándorlással kapcsolatosan. Ezután a 25-30 év közöttiek válaszoltak a második legnagyobb arányban (13%-ban), ezt követően pedig 12%-ban a 30 év feletti korosztály töltötte ki a kérdőívet. A legkevesebben a 18 év alattiak voltak, a maguk 6%-val. Az egyetemről mind a 12 karról érkeztek válaszok. Elsősorban Jugyus és TTIK-s hallgatók jeleztek vissza. A más intézményekben tanulók aránya 12% volt, míg azok, akik nem vettek részt a felsőoktatásban, 36%-ot értek el.

A megkérdezettek csupán 21%-a válaszolta azt, hogy maradna Magyarországon, ami elsőre egy elég ijesztő adat lehet, tekintve, hogy a 18-25 éves korosztályról van szó. Szerintem kijelenthető, hogy a kivándorlási kedv itthon is megnövekedett. Sokakat természetesen a kalandvágy és a kíváncsiság vezérli, de a rövid válaszok között egészen érdekes véleményekre is bukkantunk. Összefoglalva a kultúra, a külföldi emberek mentalitása és a több pénz is nagyban befolyásoló tényező. A 21% aki maradna, igen kevésnek tűnik, viszont, ebbe a csoportba azok is beletartoznak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy kiköltözzenek.
A célországok között szerepelnek olyanok mint Németország, Ausztria vagy Anglia. Ezek csak a legtöbbek által választott államok. Az itteni fizetések a leírások és a statisztikák alapján ténylegesen több mint itthon, ezért is érthető meg az emberek elvágyódása. Rengeteg olyan válasz érkezett, hogy az illető azért menne külföldre, mert élni szeretne – nem pedig megélni. Sokan felhozzák még azt is, hogy az oktatási- és az egészségügyi rendszer szerintük katasztrofális, így családot alapítani is külföldön szeretnének. Több olyan válasz is olvasható, hogy azért menne ki külföldre, hogy összeszedjen némi pénzt, amivel már itthon „egyenesbe” tudna jönni és utána maradna is Magyarországon.

Tehát a kivándorlás egy sokkal összetettebb problémakört vet fel. Aki amellett döntene, hogy itthon marad, vagy azért tenné, mert ide köti a család, barátok – vagy azért maradna, mert itthon is meg tud élni, szereti a hazáját és itthon próbál meg érvényesülni azzal a tudással, amit megszerzett. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy aki kivándorol nem szereti a hazáját – inkább csak külföldön biztosabbnak tartja megélhetési esélyeit.

A fentebb felsorolt országok mellett Kanada, USA, Svájc és Belgium államai is még azon válaszok közé tartoznak, amit többen kivándorlási célként jelöltek be. Persze számtalan lehetőség van, így az „egyéb ország” opció is sok szavazatot kapott a maga 13%-val.
Összegezve az eredményeket, a megkérdezettek inkább kint látják a jövőjüket, mintsem itthon. Szeretnének Magyarországon élni, de kilátástalannak tartják. Friss diplomásként vagy csak új munkaerőként nehéz az elhelyezkedés, a bér is kevés, ezért is megy el a kedve sok embernek az itthoni munkakereséstől. Ha a jövőben javulna a helyzet, akkor talán akik kint vannak is haza jönnének, de addig sajnos marad ez a helyzet és továbbra is igaz lesz, hogy „London a második legnagyobb magyar város.”.H. Cs.kép: http://www.kulfoldonismagyar.hu

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS