HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
A szenvedőjárat
[ 2018.04.20 ]
A szegedi egyetemisták jelentős százalékát teszik ki a más településekről származó tanulók. Többségük természetesen a kollégium biztonságos, az albérletekhez képest olcsó, és időben rengeteget megtakarító berkeit választja. A tanulni vágyók másik csoportját képezik a bejárósok, akik napi szinten képesek akár órákat is eltölteni utazással, néha kegyetlen körülmények között. Lehetőségeik kimerülnek a MÁV által biztosított vonatban, és a DAKK Zrt. nyújtotta buszjáratokban.

A vonatok kötött pályája és Szeged két lehetséges megállója a városon belül alternatív utazási körülményekre kényszeríti utasait, a busz flexibilitása és fél tucatnyi megállója, mind-mind közel a Tudományegyetem egy karához már sokkal kedvezőbb lehetőség. Miért történik hát mégis, hogy reggelente a buszok többsége tömve van, újabb járatok pedig nem indulnak? Ezen kérdésekre kerestem a választ.

Példaképp tekintsünk Hódmezővásárhelyre. Pályaudvarától egy harminc km-es bérlettel az Indóház térig el lehet jutni, ahová óránként csak egy vagy kettő busz indul, amelyen már a Békéscsaba vagy Szentes felől érkező utasok helyet foglaltak, ezzel közel felére redukálva az amúgy is szegényes ülésszámot. Mire a járat elhagyja Vásárhelyet már nem csak hogy ülőhely, de állóhely sincs, aki mégis fel szeretne szállni, annak nyomorognia kell, túlzottan szorosan hozzádörgölőznie idegenekhez, és még sorolhatnám. Ez a jelenség ahogy telik az adott nap egyre enyhül, délután már akad egy-két szabad ülés is.

Információk reményében levelezésbe kezdtem a DAKK Zrt. munkatársaival, illetve a pontosság kedvéért csak szerettem volna, ugyanis e-mail címükről több hét elteltével sem kaptam választ a kérdéseimre. Természetesen a telefonhálózatukkal is problémák lehettek, és a személyes megjelenésemre is csak annyi választ kaptam, hogy a vezérigazgató engedélye nélkül sajnos nem nyilatkozhatnak, ő pedig másik városban van, majd pedig egy újabb e-mail címet, és egy ígéretet a válaszra, amely ismételten elmaradt.

Érdekes módon az őket szembesítő panaszlevekre egy hónap elteltével már reagáltak, az elsőre egy teljesen korrekt és semmitmondó válasszal, amelyben közlik, hogy a panaszt kiemelten kezelik és vizsgálatot indítottak, amelyhez a szíves türelmét kérik az utasoknak. Később érkezett egy második válasz is, amely szerint a DAKK Zrt. az önkormányzati és minisztériumi elvárások szerint alakítja ki az utazási igényekhez igazítja a menetrendjeit. Közlik továbbá azt is, hogy nem tapasztaltak utaslemaradást, továbbá, hogy önállóan nem dönthetnek új járatok indulásáról, ehhez kell ugyanis a Dél-Alföldi Közlekedésszervező iroda, amelyhez megküldték a kérelmet állásfoglalás céljából.

A DAKK Zrt. egy nemrég volt dolgozója segítségemre sietett és válaszolt néhány kérdésemre, cserébe csak annyit kért, hogy maradhasson anonim. A fontosabb adatok összefoglalva:
• Reggelente máris dupla vagy tripla járatok indulnak.
• Utas számláláskor nem volt igény további járatokra, az utazók többsége csak a Mars térig utazik, ahová sűrűbben indulnak a buszok.
• A menetjegyek nem biztosítanak ülőhelyet, csak a buszon utazást.
• Folyamatos az újabb autóbuszok vásárlása, amelyeken a klíma és a kényelem az elsődleges.

Felmérést készítettem néhány diáktársammal, hogy mi a véleményük a kialakult és évek óta tartó helyzetről. A megkérdezett egyetemisták többsége kellemetlenül érzi magát a reggeli időszakban. A rengeteg utastársuk miatt hamar befülled a levegő, a klíma hiánya magáért beszél, az izzadás elkerülhetetlen, a buszok öregek és koszosak. Panaszlevelek százainak kellene, hogy megérkezzen, de ebből mintha semmit sem kapnának meg a túloldalon. Miért nincsenek tehát újabb, minden szempont szerint jobb autóbuszok az alföldön? A legvalószínűbb válasz erre egyértelműen a pénz hiánya lehetne.

A diákok 90%-os kedvezménnyel vehetnek bérletet, így rengeteg pénz esik ki a DAKK Zrt. kezeiből. Legalábbis ezt gondolhatnánk, az állam, hogy pontosítsak az önkormányzat azonban tudomásom szerint minden diákbérletet kiegészít, hogy teljes árú legyen. A pénz tehát megvan hozzá, bevételkiesés nem történik részükről, hol lehetnek tehát e rejtélyes, megígért és korszerű autóbuszok? Talán a Hortobágy pusztáin legeltetik őket? Nem hinném.

A DAKK Zrt. jövőbeli tervei között szerepel az Európai színvonal elérése, és egy buszpályaudvar kialakítása a vasútállomás mellett, amelyet folyamatosan bővítenének, és további buszsofőrképzések indítása.

A Dakk Zrt.-ről tehát kijelenthetjük, hogy nem hajlandó felvenni a kapcsolatot bárkivel, aki érdeklődne, vagy csak hírül szolgálna az utasokat érő kietlen helyzetekről. Talán számukra az utas nem más, mint a profit tökéletes melegágya, a felelősség teljes hárításával élve okozzák a gondot, ami évek óta tart és hónapokkal később sem történt megoldás.  A cég kihasználja a számos megállójuk nyújtotta monopolitásukat a tömegszállításban, habár a tram-train épülget az említett útvonalon, de a többi település számára ez nem fog nagy vigaszt nyújtani.

Szép és jó, hogy a jövőben egy korszerűbb és nagyobb buszpark fogja várni az elkoszosodott, rozsdás, öreg buszokat, de ugyanúgy le fognak fulladni, ahogy azt teszik most, heti szinten, mert valljuk be, régóta veszik ezen csodálatos járműveket, de az alföldre nem sok jutott el, az Európai színvonal tehát még várat magára.


 
Balogh Gergő

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS