HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Kisbolt kontra Szupermarket
[ 2017.03.20 ]
Szegeden, mint hogy az ország harmadik legnagyobb városa, nem kérdés hogy jelen vannak a nagyobb áruházláncok. Számtalan üzletet sorolhatnánk fel a város különbözőbb pontjain, ahol természetesen vásárlókból sincs hiány. Mégis aki szemfüles, vagy csak utálja a szupermarketeket, észre vehette, hogy mennyi kicsi, sarki, vagy panelház alatti bolt van szerte a városban.

A világ felgyorsulásával megnőtt az igény a mindent árusító nagy áruházakra. Szinte már egy üzletben el lehet intézni egy nagy bevásárlást, nem kell szaladgálni utcáról utcára, a különböző termékek miatt. Sokan kikapcsolódásként élik meg a vásárlást, mások pedig a kosár tartalmának az összegén aggodalmaskodnak. Nem véletlen, hogy a megnyerő és felkapott üzletekben sokszor szemfényvesztés zajlik. Megtévesztjük a vevőt, íme, mennyi akciónk van. Noha azért akadnak ténylegesen nagy akciók, itt-ott, néha, legtöbbször azért mégis csak átverés. Az impulzus vagy hiszékeny vásárlók  meg bedőlnek nekik, pedig egy kis odafigyeléssel vagy számolgatással megláthatnák a csapdát a nagy AKCIÓ felirat mögött.
Vásárlásnál fontos szempont, hogy alacsony áron jó minőséget kapjunk. Néhány szupermarket sajátmárkás terméke pontosan megfelel ezeknek az elvárásoknak, és ezeket sajnos egy kis boltban nem tudjuk megvenni. Ünnepek előtt, hétvégéken és bizony a fizetés környékén zsúfolásig tele vannak a nagy áruházak, és minden vevő ugyanazt akarja: tele pakolni a kocsit és keveset fizetni érte.
Viszont megéri-e egy doboz tejért vagy néhány zsemléért „beugrani” egy szupermarketbe? Nem valószínű. A sor a kasszánál és eleve az üzlet mérete, amin végig kell gyalogolni nem öt percet fog igénybe venni. Főleg ha az ember tekintete meg-megáll néhány ígéretes terméken.
Nem feltétlenül igaz az sem, hogy az eladók kedvesebbek lennének a kisebb boltokban. Saját tapasztalatom alapján, mindkét helyen lehet az eladó goromba vagy segítőkész és barátságos.
Higiéniai különbségek is akadhatnak a bolt típusok között. Még a nagyáruházak folyamatosan ügyelnek a tisztaságra, az áru szavatosságára, addig egy kisebb méretű boltban van, hogy megfeledkeznek erről. Persze találkoztam már nagy üzletben rohadó gyümölccsel, de ebből a szempontból még mindig kevesebbszer csalódtam bennük. Sokszor nem csak az áru romlottsága, vagy a padló milyensége ejtett gondolkodóba egy kis boltban, de az eladó ápoltsága is hagyott maga után kivetni valót. Talán a kevesebb vásárló mellé, kevesebb panasz és ritkább ellenőrzés társul?

Megkérdeztem néhány fiatalt, ők hol vásárolnak inkább.

„Jobban szeretem a nagyobb boltokat, mert több mindenből tudok választani.” Anikó

„Sajnálom, hogy kiszorítják a kisboltokat az áruházláncok, de szerintem mindenkinek jobban megérni a nagy üzletekben vásárolni.” Áron

„Egyetemistaként be kell osztanom a pénzem, ezért nem engedhetem meg magamnak, hogy 3-400 forintért vegyek 10 deka felvágottat.” Dóri

„Néha bemegyek egy-két dologért egy kisebb boltba, de általában a havi nagybevásárlást egy jól ismert áruházláncban tartom.” Anett

„Egy buli után reggel általában nincs erőm elmenni egy hipermarketbe, olyankor életmentő a sarki bolt.” Tomi

A kép forrása: hataratkelo.blog.hu

Patai Alexandra


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS