HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Tudom milyen
[ 2016.02.17 ]
A legújabb Vad Fruttik lemez, a Tudom milyen egy pofon, amely ráébreszt arra, hogy vállalj felelősséget a körülötted zajló dolgokért.  Nem megmondani akarja, hogy mit tegyél, hanem iránymutatást ad. Az új albumról Likó Marcellel beszélgettünk. 
 
Mi a központi eleme az új albumnak? Mi köti össze a számokat?
LM: Az a baj, hogy én általában csak az album végére szoktam realizálni, hogy miről is szól, de kb. arról, ami mostanában körülvesz minket. Azt vettem észre, hogy nagyon-nagyon nehéz az embereket bármivel is megragadni. Annyi impulzus bombáz bennünket ezerrel folyamatosan, hogy nagy feladat abból kihámozni, hogy mi az, ami számodra releváns. Az egész album eléggé zaklatott lett, olyan, mint egy pofon. Majd' minden dal gyors meg dinamikus, meg főleg rövidek, tehát nincsenek benne nagy gitárszólók meg ilyesmik. Mi is visszább fogtuk az artisztikus énünket. A szövegekben talán a felelősség az, ami a legerősebben visszaköszön, hogy mindenki saját magáért felelős. Szinte minden dal afelé indul. Ha például a Részeg királyra gondolok, az arról szól, hogy azért iszol, hogy elviseld azt, hogy milyen is vagy, kvázi hárítasz. Vagy a Repülni roncsokat arról, hogy elhidd magadnak azt, hogy nem vagy egy kripli, hogy ha még annak is tartod magad.

Az ihlet honnan jön a szövegekhez?
LM: Például az Utolsó adás úgy készült, hogy ültem otthon, ment a tévé, kapcsolgattam folyamatosan és leírtam, amit láttam. Mit tudom én, mentek a drónok, leírtam, hogy drónok repülnek. Volt egy hír, amiben egy nő eladta rabszolgának a saját gyerekét, és erre úgy jöttek rá, hogy a srác annak a családnak a kisfiát vitte iskolába, akik megvették tulajdonképpen. Egyszer ott, az iskola környékén dolgoztak szociális munkások, és ők kérdezték meg, hogy miért nem megy be a suliba, és mondta, hogy hát ő nem jár iskolába. És kiderült, hogy eladta a saját anyja. Az egész dologban az a megdöbbentő, hogy ez itt történt Magyarországon, nem Afrikában. Ez itt van mellettünk, ilyen a világ, ez történik a közvetlen környezetünkben. Múltkor is felszálltam a buszra, és azt láttam, hogy ülnek emberek egymás mellett - tehát közeli ismerősök -  de nem beszélgetnek, hanem mindenkinek be van dugva a füle, és így jött a Túl keménybe az a rész, hogy „A füled fülhallgatóval tele, szól a rádióbarát zene, a torkodban kiáltás feszül, de nem tudod, mi mar belül."
Vagy így születnek a dalszövegek, vagy van még egy másik lehetőség. Kollázs technikával szoktam dolgozni. Olvasok egy könyvet, prózát vagy lírát, és a szimpatikus szókapcsolatokat vagy mondatokat le szoktam jegyezni, és ha utána készül egy olyan dal, amihez úgy érzem, hogy stimmel, akkor a szöveg központi témája köré jegyzetelem a hasonló hangulatokat. Mondjuk, legyen az, hogy pia, és akkor leírtam egy csomó mindent. A Részeg királynak például úgy született a címe, hogy van egy Charles Bukowski könyv, a Hollywood, és Bukowskiról azt kell tudni, hogy nagyon nagy piás volt, és nagyon sokat írt arról, hogy hogyan ivott. Abban olvastam egyszer, hogy ő egy római császár, egy igazi részeg király. Egyszerűen kiragadtam ezt a fogalmat.

Mi volt az utolsó könyv, amit olvastál?
LM: Most éppen Szvoren Edinától olvasom, a Nincs, és ne is legyen című könyvet. Ezek novellák egymás után, és nagyon jól ír Edina. Kapott díjakat is mostanában. Érezni erősen azt a fajta feszültséget, amit én is gyakran próbálok megragadni magamban, úgyhogy mondhatni, egy rokonlélekre találtam benne. Elemi erővel ábrázol dolgokat, például családi problémákat, és ami nekem igazán tetszik, hogy hozzá mer nyúlni ilyen kényes kérdésekhez, hogy beszél róla. Azt gondolom, hogy mostanában az a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem beszélnek. 
 
Milyen volt az album fogadtatása?
LM: Én azt nem igazán tudom, éppen fogadják most is. Szeretik, szeretik. Ugye rajongókkal, koncertlátogatókkal találkozom főként, így nem tudok beszámolni arról, hogy szélesebb körben milyen a fogadtatása. Azt mondta Lovasi András, a kiadónk, hogy ebből az albumból meg az előzőből össze lehetett volna rakni egy jót, úgyhogy ő így értékelte. Nekem tetszik. Számomra az volt a legfontosabb szempont, amikor elkészítettük ezt az lemezt, hogy olyan dalokat írjunk, amiket koncerteken folyamatosan tudunk játszani. Nincs közöttük olyan lassú szám, ami ne férne bele a repertoárba, és mindegyiket valahova el tudom helyezni. Számomra teljesen vállalható.
 

Szerinted a Tudom milyen lesz annyira sikeres, mint a Nekem senkim sincsen, vagy a Lehetek én is?
LM: Bárcsak így lenne. Nem tudom, vannak olyan teóriák, hogy azért annak idején a Petőfi Rádió felfutása sokat segített az alternatív zenekaroknak, de már más idők járnak. Pont, mint az imént is említettem, hogyha az emberek annyira nem érdeklődőek, akkor nehéz. Konkrétan olyanokat írok a mostani dalszövegekben, ami az önépítésről szól, vagy arról, hogy mennyire visszás körülöttünk egy csomó minden. És abban a miliőben, amikor egy egész generációt jellemez ez a sz*rjunk bele mindenbe, mert úgysem fontos semmi, igyunk egy rozé fröccsöt, bújj ide hozzám, más nem is kell, mert egyébként meg tök fasza az egész, és nem élhetünk örökké - én pont azt kérdezem, mi az ami annyira jó nekünk, ha mondjuk, nem vagyunk betépve vagy nem vagyunk részegek.
Annak idején még nagyobb volt erre a fajta gondolkodásra a felvevőpiac, de most azt érzem, hogy változnak a trendek, bár lehet, hogy ez kedvez majd nekünk is idővel. Én akkor lennék boldog, hogyha legalább azt sikerülne ezekkel a dalokkal elérni, hogy az emberek egy kicsit többet foglalkozzanak saját magukkal. Én tulajdonképpen csak impulzusokat szeretnék eljuttatni, pillanatképeket - ennél többet nem tehetek. Nem akarom, hogy más is ugyanezt gondolja, nem akarok fejekben turkálni, példát mutatni stb. én azt szeretném, hogy kapjanak abból valami ízelítőt, hogy szerintem milyen a világ, és lehet, hogy legközelebb, ha látnak egy hajléktalant, akkor adnak neki egy százast. Nálam csak erről szól ez a dolog.  Az ember mindenen tud változtatni, hogyha akar, bár kétségtelen, hogy ez sokszor lehetetlennek tűnik.

Milyen érzés lesz kétszer ugyanazon a színpadon lenni egymás után?
LM: Szeretem az ilyen dolgokat. Az első éjszakának megvan a maga romantikája, az izgalmi állapot. A második meg azért jó, mert már kitapasztalom azt, hogy az előzőn mit változtattam volna, de ezek inkább technikai jellegű dolgok. Mi például úgy is csináljuk, hogy két különböző műsort adunk elő. Másként rendezzük el a dalokat, az új albumról szerepel az összes szám, de vannak a nagy slágerek, meg a régiek, amik forgóban mennek.

A Majom, majom című számotokról jutott eszembe, hogy most a Majom éve van, ezt pedig az egyik legszerencsésebb évnek tartják. Milyen terveitek vannak 2016-ra?
LM: Lehet, hogy lesz a Müpában valami. Most mindenki csinálja ezt a szimfonikus vonalat, és minket is megkerestek ezzel. Nem tudom, hogy mi lesz belőle. Nem szeretem összeönteni a húslevest a pörkölttel, hogy szimfonikus is meg torzgitáros meg hangos dobos. Annak idején, amikor a Petőfinek készítettünk három szimfonikus dalt, arra törekedtünk, hogy a zenekar is valahogy integrálódjon ebbe a komolyzenei közegbe, és ennek megfelelően használtuk a hangszereinket. Ezt a fellépést is valami hasonló szellemben képzelem el. Sőt! Nekünk volt egy olyan Müpás fellépésünk is, aminek az volt a címe, hogy High Tech. Itt az összes dalunkat remixeltük. Még az is előfordulhat, hogy a High Tech bizonyos részeit beemeljük ide.
 
Ha már úgy is itt van a Valentin nap, te hogy állsz hozzá?
LM: Azt hittem, hogy azt sem tudom, mikor van, aztán rájöttem, hogy Bálint napon, az meg vasárnap. Bár lehet, hogy holnap megtörténik emelkedett állapotban, hogy jaj, akkor Valentin nap lesz, most eljátszunk egy dalt minden szerelmesnek. Nekem ez idegenek. Sokat laktam a nagyszüleimmel, sok maradt bennem a nagyapámból, fröccs, pörkölt, farkaskutya meg ilyesmi. Nekem még farsang volt annak idején, meg Anyák napja, karácsony meg augusztus huszadika.
 
Galgóczi Rebeka
Kép: Szalai Boglárka, Internet

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS