HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Vacogó western
[ 2016.02.06 ]
A címből kiindulva az ember első gondolata nyilván az, hogy a hideg miatt vacogna, ha ezt megnézné, és eközben egy kérdés is megfordul a fejében. Hogy a fenébe jön össze a western és a hó?

Nos, itt végre nem a poros vadnyugatot látjuk magunk előtt, a megszokott postakocsit viszont a kezdeteknél megkapjuk. A cselekményről nem írnék sokat, nem szándékozom lelőni a poént előre. A történet szerint egy hegyvidéki fogadóban igyekszik átvészelni a hóvihart két fejvadász, egy élő zsákmány, egy sheriff, az őket szállító kocsis és négy idegen. A film sztorija az amerikai polgárháború után játszódik, tehát a fekete-fehér és az északi-déli ellentét miatt hamar izzani kezd a levegő szereplőink között.

A film előéletéről is érdemes szót ejteni. 2014 őszén kiszivárgott a forgatókönyv, ami szerzőjét annyira felbőszítette, hogy azzal fenyegetőzött, nem forgatja le. Később bejelentette, hogy a film zenéjét Ennio Morricone szerzi. Ez önmagában is hatalmas dolog, hiszen nála nagyobb nevet a szakmában nehezen találnánk, ráadásul már 40 éve nem szerzett zenét westernhez. A Tarantino filmeknél a sok elvárható, már megszokott szempont közül az egyik a zseniális zeneválasztás. Kettőjük munkájának pikantériája, hogy Morricone eléggé megorrolt említett rendezőnkre, hiszen az a Django elszabadul eredeti zenéjéhez hozzányúlt. A film egyébként bezsebelte a legjobb filmzenéért járó díjat az idei Golden Globe díjátadón. A még előttünk álló legnagyobb filmes eseményre egyébként három Oscar jelölést kapott.

A szereplőgárdát nem bonyolította túl Quentin, a már jól megszokott embereire alapozott, többek között Samuel L. Jacksonra, Kurt Russelre, Michael Madsenre, Tim Rothra. Emellett Jennifer Jason Leigh zseniális alakítást nyújt, nem lepődnék meg, ha nemsokára egy aranyszobrocskával gazdagodna.
 

Látvány szempontjából gyönyörű a mű. A szépen filmezett havas tájon süvöltő széltől és a zseniális alatta hallható zenétől tényleg libabőrös lesz az ember, és már-már kényszert érez, hogy felvegyen még egy réteget magára. A filmet 2.76:1-es képarányú Ultra Panavisionben, egy olyan speciális, szélesvásznú formátumban forgatták, amit eddig tízszer alkalmaztak a filmtörténelemben. Aki valamelyest képben van a szerzővel, a film vérességén nem lepődik majd meg. Többen talán soknak érezték az abszurdul nagy mennyiségű vért, néhol még a Kill Billen is túltett egyesek szerint. Szerintem teljesen elfogadható volt, Tarantinos mércével.

A vetítőteremből kilépve az arcokról leolvasható volt, hogy ki volt eddig is Tarantino fan (nekik egyértelműen kötelező a mű, piros betűs ünnep, ha moziban nézhetik a „mester” művét), ki lett ezután az és a döbbent, megrémült tekintetűek valószínű elfelejtik ezt a nevet örökre.

Összességében remek filmélmény, ne hagyjátok ki! Biztatok mindenkit, hogy tekintse meg, és aki rászánja magát, az előtte mindenképpen menjen el a mosdóba, hiszen közel három órát fog cövekelni a vászon előtt.
 
Hirják Bence
Kép: Internet

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS