HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Pemberley régen és most
[ 2016.01.12 ]
Aki nem ismeri az 1800-as években élő írókat, azt gondolhatja, hogy csak csupa unalmas könyveket adhattak ki, amiknek a vége nyálas-csöpögős. El kell "keserítsek" mindenkit, ez nem így van. A happy end nem maradhat el, de valahol legbelül mindenki azt várja a könyvektől, hogy egy szép, lezárt végszóval fejeződjenek be. Akkor hát ismerkedjünk meg egy régi regénnyel, némi új köntösben!

Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye egy klasszikus darab az 1800-as évekről. Van benne szerelem, családi problémák, a kort érintő politikai nézetek, társadalmi helyzetbeli kérdések. A történet roppant szórakoztató, az írónő teszi azzá, ahogy leírja, és ábrázolja az egyes karaktereket. Nincs benne hiány (ön)iróniából és humorból, ami az egyik összetéveszthetetlen összetevője az Austen regényeknek. Minden egyes szereplő jelleme más, a felhozatal igen sokszínű: van, aki kedves, ámde bárgyú, van, aki ostoba és nézeteihez a végletekig ragaszkodó, de mindenkiben közös, hogy kulcsfontosságú szerepet játszanak a történések alakulásában.

Ahogy pedig a Büszkeség és balítéletet becsuktuk, vehetjük is a kezünkbe Rebecca Ann Collins első kötetét, a Pemberley-krónikákat. Collins tovább szövi a szereplők életét onnan, ahonnan Jane A. befejezte, és ahogy az időben haladunk előre, úgy ismerjük meg őket mind jobban, újabb szereplőkkel körülvéve. További részei is vannak a sorozatnak, mint a Pemberley asszonyai vagy A longbourni hölgyek. Ezekben a könyvekben visszaköszön minden szereplő megszokott tulajdonsága, bájossága. Ezek a kötetek a 2010-es években jelentek meg, de stílusban nem térnek el a megszokottól, az 1800-as évekétől. A történetekben a központi téma továbbra is a házasság, a szerelem, valamint a korabeli Anglia társadalmi és politikai változásai.

A könyvekben szereplő számtalan karakter, különböző szálakon indul, ám a könyv cselekményét tekintve egytől-egyig ugyanolyan fontosak a történetben. Az egyes könyveknek nincs kimondott főhősük. Mindegyikben megvan, hogy az írónők éppen kire emelték a hangsúlyt, de figyeltek, hogy mindenkiről szó essen hasonló mértékben. Ajánlom mindenkinek, hogy kezdjen bele, és garantálom, hogy nem fogja tudni letenni a könyvet a kezéből, el fogják ragadni az események.
 
Galgóczi Rebeka
Kép: Internet

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS