HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
„Örömmel konstatálom azt, hogy az emberekben benne van az extázis lehetősége”
[ 2015.11.12 ]
Az 1956-os forradalom emléknapján érkezett Kaukázussal közös turnéjának negyedik állomására a Magashegyi Underground Zenekar a Jate Kulbba. Az együttes énekesnője, Bocskor Bíborka mesélt nekünk következő lemezükről valamint arról, vajon indulnak-e majd az Eurovíziós Dalfesztivál itthoni selejtezőjén.

Ismét egy fantasztikus hangulatú koncerten vagyunk túl. Nem jutott még eszetekbe, hogy esetleg induljatok az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatóján?
Érdekes, de ez soha nem jutott eszünkbe. Vannak azok az előadók, akik legfőképp a tévés megjelenésre koncentrálnak és vannak, akik a koncertekre. Ez bírálható és tetten érhető bizonyos kategóriák között. Mi az a kategória vagyunk, akik a színpadi, az élő produkcióra koncentrálnak. Gyakran észre lehet venni, hogyha egy előadó minél többet szerepel a televízióban, annál kevesebben mennek el megnézni őt élőben.
Mi ilyen szempontból nagyon szerencsések vagyunk, azt hiszem, soha nem voltak még annyian itt miattunk a Jatéban, mint ma. Ezt hosszú évek építkezésének és fejlődésének tudjuk be, nagyon-nagyon köszönjük azoknak, akik eljöttek ma este.

Épp ezért, nagyon tele van a naptáratok. Tervezitek, hogy beiktattok valamikor egy kis pihenőt?
Képzeld, nem. A nyáron azt gondoltam, hogy az ősz a nyugalom, a nagy lakomák, pihenések mellett a Szende (macskám) ideje is lesz. De nem. Persze megvannak ezek is, mert időt szakítok rájuk, de legfőképp a koncertek, amiket nem is mondhatok munkának, vannak jelen. Mindig azt beszéljük a fiúkkal, hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy tényleg azt csinálhatjuk, amit szeretünk, Abban a pillanatban, amikor elfáradunk, már töltődünk is fel, ilyen szempontból nem kell, hogy eljöjjön a pihenés ideje. Most kezdtük ezt a turnét, nagyon szeretik az emberek, sokan eljönnek. Ez számomra egy nagy metafora, mert 2007-ben úgy kezdtük el a Magashegyit, hogy a Kaukázussal párhuzamosan, szép, letisztult lapokkal működött. Most azokat az időket próbálom újraértelmezni. Vannak ciklusok és körök, amik mindig visszatérnek az életünkben, amiket mindig újra kell értelmezni, ha az ember öreg, akkor is, mindig visszatér valami. Ez is egy ilyen dolog számomra, úgyhogy nagyon izgalmas, hogy így együtt van a két zenekar.
Eddig mindig nagyon sokan eljöttek a koncertekre és örömmel konstatálom azt, hogy az emberekben benne van az extázis lehetősége. Azt kívántam évekkel ez előtt, hogy egy Dance yourself clean koncertet tartsunk, hogy olyan legyen a koncertünk, hogy az emberek megtisztuljanak az őrület és a tánc által. Gyakran azt látom, hogy ez megtörténik, és ennek borzasztóan örülök.

Ti is ilyenkor tisztultok meg, vagy van valami más rituálétok?
Nem akarom idealizálni a színpadi létezést vagy ezt a fajta létformát, de számomra ez olyan fajta koncentráció és őszinteség, egy olyan önvizsgálat, amit az ember akár meditáció, akár ima közben csinál. Ez nekem fontos. Ezen kívül persze megkeressük a lehetőséget, hogy lebontsuk a hétköznapokat. El szoktunk járni együtt is, és külön-külön is lazítani, mindenki jókat szokott mulatni.

Ha a hétköznapok nem is, a közönség most majdnem magába szippantott. Ez is egyfajta visszajelzés, ám Bridget Moran feldolgozta az Árnyékok című dalotokat. Hogyan éltétek ezt meg?
Nagyon izgalmas volt! Mindig lenyűgöz az, hogy ha egy ilyen nagyszerű lelkeket látok és hallok. Egy szép történet az, amit ő csinál, hogy minden országból feldolgoz egy dalt. Az, hogy a mi Árnyékunkra esett a választása, egy olyan fajta válasz, arra, amit csinálunk, hogy tényleg működik az a metakommunikáció, aminek én betudom az egész zenélést, az egész éneklést és, ami miatt fontosnak tartom, hogy csináljam. Ő valószínűleg olyan szférából értelmezte ezt az egészet, hogy megtetszett neki valami, anélkül, hogy megértette volna mondattanilag, szótanilag és mindenféle nyelvi szempontból. Ennek nagyon örülök, csodáltam, amit csinált.

Ami napig kritikus pont a társadalomban egy sikeres nő – mint akár Bridget, vagy te magad – megítélése. Nálad hogyan fér össze a karrier és a saját, benső nőiességed?
Nagy szerelemmel nézem Virginia Woolf (- angol irodalmár, feminista – a szerk.) szféráját. Úgy gondolom, hogy sok idő eltelt azóta és bennem az emberi fontosabb lett, mint a nemi identitás lázadó védelme, persze nagyon szeretem és empatikus vagyok a nőtársaimmal szemben, viszont én a zenekarban teljesen emberként tekintek saját magamra. Úgy érzem, hogy a fiúk sem különböztetnek meg, nem vagyok egy „nőként” kezelve. Szerintem lassan eljön az ideje mindenhol annak, hogy nők emberek és nincs olyan nagy különbség. Persze vannak tulajdonságbeli eltérések, de ezek mind sajátosságok és szükségesek. Bár mások vagyunk, mégis egyformák.

A Szemszavak című dalotok, mintha a folytatása, feloldozása lenne az Álmatlanság című számotoknak. Persze lehet, hogy ez csak nekem tűnik így, de kerek egészet alkotnak.
Mindezek a dolgok, a hatások, amik lecsapódnak, benned vagy akármelyik befogadóban nekem nagyon jól esnek, azt jelentik nekem, hogy gondolatokat, történeteket tudunk ébreszteni, ennél jobb visszajelzést nem is tudok elképzelni. Lehet, hogy volt egy lány, akinek szeplős volt a válla, majd elutazott Angliába a szerelmével és ott minden hétfőn elindult egy napsütötte rétre, majd egy iPoddal leült a padra, majd amikor a párja elhagyta akkor a napvitorla szétszakadt.... , és így szépen tovább, mint egy kerek, egész, szép, teljes élet.

Lehet már tudni valamit a következő lemezetekről?
Olyan sok mindent csinálunk most egyszerre, és ez nekem tetszik. Azt tervezzük, hogy tavaszra kijön. Ma is volt egy demo felvétel, dolgozunk, a fellépésekkel párhuzamosan. Novemberben az Akváriumban lesz egy koncertünk, arra is próbálunk, hiszen egy teljesen új felállással készülünk. Jövő héttől kezdődően nagyon sok időt fogunk a próbateremben tölteni.

Beck Zoli ismét közreműködik?
Nagyon örülnék és volt is szó róla. Szimpatizálunk vele, remélem, hogy a jövőben fogunk valamilyen módon kooperálni. Még nem tudom, hogyan, de jó lenne.

Női előadóval még nem volt közös dalotok. Számíthatunk erre a közeljövőben?
A mi közösködéseink soha nem egy agyalásnak a végeredményei. Ezek mindig organikusan alakulnak ki, az élet hozza őket. Úgyhogy nem tudom, lehet. Soha nem választottunk ésszel, vagy döntöttünk ésszel ilyen kérdésekben.

Reméljük hamarosan rohanhatunk a boltokba a legújabb albumért, addig is találkozhattok a zenekarral november 28-án az Akvárium Klubban.
Simon Gabriella
Kép: Bocskor Bíborka
 
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS