HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla a XIII. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon
[ 2015.10.27 ]
2015. október 23-24. rendezték meg a XIII. Nemzetközi (globális) Super 8mm Fesztivált. Magyarországon ennek a rendezvénynek a központja Szegeden volt, helyszíne a Grand Café és a Belvárosi Mozi.

Az esemény a 8 mm széles filmszalagra rögzített filmek körül forog. Ennek révén több filmet is levetítettek, fellépett a Szegedi Super 8-as akrobata csoport, s volt élő Skype-konferencia is a világ más pontjain aktív Super 8-as rajongókkal. Mindezen túl koncertet adott Müller Péter Sziámi, költő, énekes és Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész. Velük készült az alábbi interjú.


Hogyan kapcsolódnak Szegedhez?
Szakcsi Lakatos Béla
– Legnagyobb kapcsolódásunk, ahogy megismertük egymást személyesen. Hírből már korábban hallottunk a másikról, de a Szentivánéji álom című musicalt közösen írtuk. Ennek a Szegedi Szabadtéri Színpadon volt a bemutatója. Két előadást tartottunk. Itt ismerkedtünk meg, előtte 8 hónapig keményen dolgoztunk ezen a musical-en, nagyon nagy sikere volt. Nekem Szeged ebből a szempontból emlékezetes, Péter Sziámival kapcsolatosan. Illetve nagyon sokat voltam itt Jazz fesztiválon.

Müller Péter Sziámi
– Igen, ez egy remek előadás volt, s Béla koncertjei közül magam is voltam itt a Városháza udvarán. Nekem más kapcsolódásom van Szegedhez: a húgom színésznő volt a Szegedi Nemzeti Színházban sokáig, s gyakran jöttünk előadást nézni. Többször volt az év színésznője. Sok koncertünk is volt Szegeden, az Ifjúsági Házban. Szeretek itt lenni.

Sz. L. B.
– Sok zöld van és tér, s a legjobb cukrászdák is itt vannak.

Hogyan talált egymásra ez a duó?
Sz. L. B.
– A Szentivánéji álom kapcsán dolgoztunk együtt.
M.P.Sz.
– Az történt, hogy a Bélusnál dolgoztunk a darabon. Csöngött a telefon: egy ismerősöm azt mondta, hogy olvasta – együtt dolgozunk a Szakcsi Lakatos Bélával, s lenne egy fellépés.
Sz. L. B.
– Ekkor a musical-en dolgoztunk.
M.P.Sz.
– Nem voltunk egy duó, de Béla azt mondta, hogy vállaljuk el. Én lehetetlennek láttam, hiszen Bélához képest amatőrnek tartom magam, de ő megvalósíthatónak gondolta. A Goethe intézetben volt az első közös fellépésünk. Nagyon jól sikerült, így kezdtek minket keresni. Azóta elmentünk együtt Londonba koncertezni, s itthon is sokszor – egyre jobban érezzük magunkat. Az első brit fellépésünk előtt 10 nappal kérdeztük meg, hogy nem volna -e gond, ha néhány számot angolul énekelnénk el, mire jelezték, hogy elvárják tőlünk az angol nyelvű koncertet. Ekkor kezdtünk el fordítani, például előadtuk megzenésítve ezen a nyelven a Walesi bárdokat Arany Jánostól. Az lett a koncert címe, hogy Movies for the Blind (Filmek a vakoknak), mert Béla az improvizációban verhetetlen, s azt javasoltam, hogy kerüljön bele ilyesmi illetve versek. Filmrendező vagyok szakmám szerint. Megállapítottam, hogy jobb lenne, ha nemcsak eljátszanánk például a Milord-ot, Edith Piaftól, hanem megoldanánk filmszerűen – kértem zongoristámat, hogy játssza el ennek elején a Montmarte-féle hangulatot, mintha vetítést látnánk erről. Tematikus improvizáció volt tehát, sztori, képsor mentén zenei témájú improvizáció helyett.
Sz. L. B.
– Ez egy jó hangulatú, szabad dolog. Két ember együttműködése.

Milyen kapcsolódásuk van a Super8 Filmfesztiválhoz?
Sz. L. B.
– Nincs kötődésem magához a rendezvényhez. Ma felléptünk itt, remek hangulat volt.
M. P. Sz.
– Hallottam már a Super8 Nemzetközi Filmfesztiválról. A szervező is tudja: filmrendező vagyok; majd volt egy pont az életemben, amikor megelégeltem, hogy harmadik alkalommal tiltják be a játékfilmemet, így lemondtam erről. Most írok, fordítok. A szervező azonban tudott a “Filmek a vakoknak”-ról, s filmes múltamról, s így is keresett meg. Valójában a Super8-al való kapcsolatunk még most kezdődik.

 
Hornyik Anna Viola
Fotó: Szemendrey István

 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS