HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
„Kimondatlan szabály, hogy nincsen saját szövegű dalunk”
[ 2015.10.26 ]
Október közepén, Szegeden koncertezett – a tíz éves pályafutása alatt – már zenekarrá bővült Kávészünet együttes. A formáció ötletgazdáit, Popovics Györgyöt és Németh Ferencet a koncert előtt kérdeztem többek közt versekről, zeneszerzésről és a közös munkáról.

Hogyan lett a duótokból zenekar?
Gyuri: Valójában ketten kezdtünk el Fecóval zenélni, a megzenésítések lényeges részei most is mindig minket illetnek. A tehetségkutató műsor után jött az ötlet, hogy próbáljuk ki ezeket a dalokat, amiket elkészítettünk, egy nagyobb formációban is. Kerestünk zenésztársakat, és elkezdődött a közös munka. Azért jó, hogy többféle formáció tud megszólalni, mert amit most hallani fognak a nézők és a hallgatók, az egy táncolhatóbb, bulis közeg. A másik sokkal nyugisabb, egy könyvtárba, egy iskolába tökéletes. Mind a kettő formációnak megvan a létjogosultsága.

Említetted, hogy egy tehetségkutatóban indultatok, tulajdonképpen a Csillag Születik által tettetek szert országos ismertségre. Mi a véleményetek a mai tehetségkutatókról, követitek őket? Szerintetek mennyire tud saját stílust kialakítani valaki, ha mások slágereit énekli?
Gyuri: A zenei tehetségkutató műsorok mind szórakoztató jellegűek, pont a minap beszéltem az egyik ilyen műsor főszerkesztőjével és valójában már újat ők se tudnak kitalálni. Tehát a rántott hús most is ugyanolyan ízű lesz, mint két évvel ezelőtt. Egyszerűen annyi, hogy az ember szeret leülni, kikapcsolódni, lát egy-két új embert, új arcot, de valójában szerintem új dolog nem történik. Itt az a kérdés, hogy aki előtte rátermett volt, az azután is rátermett lesz-e. Érdekes, mert rengeteg olyan zenekar koncertjét hallottam, akiknek több albuma van, és mégis, amikor egy koncertet tart, feldolgozásokat játszik. Ez számomra nagyon furcsa, nem tudom hova tenni, nekem ez égő lenne.

Mi alapján választjátok ki a megzenésítendő verseket, különösen a külföldi költőkre gondolok, például Thomas Tranströmernek több költeményét is feldolgoztátok?
Gyuri: A menedzserünk, Krisztián személyedző is, és a svéd kulturális attasé odajárt hozzá edzeni. Amikor Thomas Tranströmerről kiderült, hogy ő kapja a Nobel-díjat, tartottak egy fogadást a tiszteletére itt Magyarországon, a svéd nagykövetségen. Így jött a mi kapcsolódási pontunk, hogy akkor zenésítsük meg a verseit. Nagyon nehéz volt egyébként, mert ő főleg szabad verseket ír és még a fordításban is nagyon igyekeztek lemásolni őt. Ettől függetlenül sikerült három dalt megzenésíteni, az egyiket még svédül is énekeltem ott a helyszínen, illetve ez az albumon is hallható. Ez a svéd kötődés innen jött.
Fecó: Más külföldi költők verseit is megzenésítjük fordításokban, például William Shakespeare 75. szonettjét is és fontosnak tartjuk a kortárs költészetet is, meg a klasszikust is elvinni a koncertekre.

Történt már olyan, hogy esetleg nem egyezett a véleményetek egy vers kiválasztása vagy épp a zeneírás kapcsán?Ha igen, hogyan oldottátok meg?
Gyuri: Lebokszoltuk. (nevetnek)  Valójában van köztünk egy zenei ellentét, mindketten más zenei stílus iránt érdeklődünk, de ez a Kávészünetben egyébként tök jól kijön, hogy érződik a különböző stílusunk. Természetesen itt is vannak – mint más zenekarokban –, ellentétek, amikor mondjuk, Fecó azt mondja, hogy ehhez a vershez nem ez a dallam illik, de nekem tetszik. Akkor vagy az van, hogy addig csiszoljuk, hogy mind a kettőnknek megfeleljen a dolog vagy félretesszük és fél év múlva elővesszük újra, más szemlélettel, más hangulatban állunk neki, és akkor sikerül. Ez változó.

Terveztek más saját dalokat, dalszövegeket is írni a Pocakos lányon kívül?
Gyuri: Voltak saját dalaink, amiket közösen írtunk a Fecóval a kollégiumban, egyedül a Pocakos lány maradt fent valami oknál fogva, de ez egy kimondatlan szabály, hogy nincsen saját szövegű saját dalunk. Külön-külön írogatunk dalokat, de a Kávészüneten belül csak a versek, illetve a költők szövegeit zenésítjük meg.

Az interjú folytatását keressétek holnap a Hökkentő oldalán!
Kovács Margit
Fotó: sadaweb.hu
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS