HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Családi drámák
[ 2015.10.09 ]

A család fogalma minden kultúrában központi szerepet foglal el, bár meghatározása eltérő, a szerepek pedig behatárolják a részét képezők életét.

Az európai országok társadalmaiban a család egy ideális közösség, ahol egy anya és egy apa él békességben a gyermekeivel – természetesen ezen csak a férfi-nő közötti házasságon alapuló közösséget értik a legtöbben. Mi a helyzet azonban az arab országokban? Milyen családmodell az elfogadott, milyen szerepet kapnak a nők és a gyerekek? Ezekre a kérdésekre választ kaphatunk számtalan tudományos írásból, de személyes tapasztalatokkal mi is rendelkezhetünk, a menekültválság óta.

Sajnos, azt tapasztalom, hogy ezekben a közösségekben nem tisztelik a család intézményét, sőt eszközként használják sokan, hogy előnyökhöz jussanak a befogadó országokban. Számtalanszor láthattuk, ahogy a szülők maguk mögött ráncigálták járni még alig tudó gyerekeiket, az önkéntesek által felajánlott ételt inkább ők ették meg, és csak az utolsó falatot dobták a poronty elé.

Felháborító számomra, ahogy a gyerekeikkel bánnak ezek az emberek, és rákényszerítik őket egy több ezer kilométeres útra, amelyen ezernyi veszélynek teszik ki őket. Valóban ennyire elkeserítő lenne a helyzetük, hogy idáig kelljen a legrosszabb körülmények között menekülniük? Miért nem álltak meg korábban, ahol lehetőségét látták annak, hogy jobb lehetőségeket biztosítsanak nekik? Egyáltalán, foglalkoznak a saját gyermekeik, pontosabban a fiaik jövőjével? Nem hinném, ha a lázongások hevében őket dobálják a rendőröknek a kerítésen át, vagy ha ott hagyják őket a menekülttáborokban, amint lehetőséget látnak saját boldogulásukra. Persze sokszor hivatkoznak arra a bevándorlók, mi itt milyen rosszul bánunk velük, a családokat elszakítjuk egymástól. Nem akarok általánosítani, nem is lenne etikus, de sokszor látunk rossz példát, ami alapján ítélünk.

Mi lesz ezekkel a gyerekekkel? Hogyan fognak felnőni? Milyen lehetőségeik lesznek egy új társadalomban, egy új világban? Úgy gondolom, erre majd nekünk kell megtalálnunk a megoldást.


Sz.B.
Képek forrása: 444.hu
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS