HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Örökifjú békaperspektívából
[ 2015.09.29 ]
A sorvadó test kalitkájába zárt örökifjú lélekről és elméről mindenkiben él egy kép, esetleg ismerünk is ilyen személyeket, de ennek ellentettje s a vele járó problémák nem öltöttek testet mostanáig.

Az örökélet gondolata már évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, csak úgy, mint az e létben való, soha el nem illanó fiatalság. S bár kemikáliákkal ennek illúziója elérhető, mi van akkor, ha valakinek ez egy véletlen folytán mégis megadatik?

Adaline (Blake Lively) egy nap autóbalesetet szenved, s járművével együtt egy folyóba zuhan. Teste kihűl, lélegzete eláll, szíve nem dobban, ám egy villám belecsap a vízbe, s a keletkező feszültség újraéleszti Adaline-t, egy nem mindennapi „ajándékot” hagyva maga után. Az eset után az idő kereke bármily sebesen forgott is, nem tudta vasfogát a 29 éves lányba mélyeszteni. Az örök fiatalság azonban nem csak pozitívumokkal jár, Adaline menekülni kénytelen közvetlen környezete és saját maga elől is, amíg egy napon útjai nem keresztezik Ellis Jones-ét (Michiel Huisman).

Az örökifjúi lét gondolatainktól eltérő eme keserédes inverze tengernyi kérdést vet fel, melyek egy részét a film meg is válaszolja, ám az igazán lényeges és egyedi kérdések nyitva maradnak, teret engedve a néző gondolatainak. A mai napig felsejlik még bennem a gondolat, hogy 107 éves lelkem hogyan birkózna meg a világ változásaival. Vajon képes lennék végignézni, ahogy tulajdon lányom a nagymamámként mutatkozik be? Nem jelentkeznének nálam különböző pszichés bajok, s tépném le a bőrt és a húst az arcomról, mely változni képtelen?

Az alkotók teljesen más perspektívából közelítették meg a dolgot. Adaline újra és újra átéli fiatalságát, az adott korok szellemében, de amint valami komolyra fordulhatna, a nyúlcipőt felhúzni kénytelen, hogy őrizni tudja titkát.

Ezt a menekülést követi végig a mesteri vágásokkal megjelenített múlt-jelen folyam. Az emlékképeket életre keltő snittekben a kosztümök, a frizurák és a sminkek tökéletesek. A legapróbb kiegészítő is avilági kincs, ami elhinti előttünk a múlt történéseinek ködét.

Ez a film remek példa – az Amélie csodálatos élete mellett – arra, hogy nem csak közismert előadók által felénekelt, olykorfelismerhetetlenre mixelt zenei aláfestéssel lehet egy filmet eladni. Ennél talán jelentősebb, hogy kik mosolyognak ránk vissza a plakátokról.

A Gossip Girlből ismert Blake szinte biztos záloga a kasszasikernek. Az eddig főleg tini szerepben tündöklő, a való életben boldog édesanya élete első drámai szerepében sem mondott kudarcot. Ha ez mégsem lenne elég, Harrison Ford sokéves múltja is vonzhat párezer nézőt a mozivászon elé.

Az alkotás eredeti címe, The age of Adaline (azaz Adaline kora) többlet jelentéstartalmának köszönhetően gyönyörűen öleli fel a mű lényegét, így sajnos megint csalódnom kellett a fordítókban.

Mindent összevetve egy nem klisémentes, mégis értékelhető film, amely gondolatfolyamot ébreszt még a kevésbé érzelmes nézőkben is.

Simon Gabriella
Kép: internet
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS