HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Kiút csak a gyilkosság lehet? – A fiatalkori abortuszról
[ 2015.09.24 ]
 
FIGYELEM! FELKAVARÓ TARTALOM!


Évezredek óta jelen van az emberiség életében. Van, ahol legális, akad, ahol illegális. Jogilag a mai napig sok vitatni valót hagy maga után, mégis elég számottevő a 18-25 év közti fiatalok körében. Igen, az abortuszról beszélek.

Az orvostudomány fejlődik, akárcsak a többi rendszer az életünkben. A technika szárnyal, új törvények, rendeletek látnak napvilágot, változnak a határok, ma már nyitott kapukat találunk sok helyen, hála a különböző szerződéseknek, tagságoknak, mégis van, ami nem igen változik:a KSH legfrissebb kutatásai szerint ma Magyarországon a legtöbb abortuszt még mindig a 20-25 év közötti korosztályú nők körében végzik el.

A terhességmegszakítás természetesen nem új a nap alatt. Már az ókorban is voltak magzatelhajtások, ám higiéniai okok miatt és az orvostudomány akkori fejlettségére való tekintettel nem volt annyira jellemző, mint a mai világban. Sokkal elfogadottabbnak számított a ma már igencsak morbidnak tetsző csecsemőgyilkosság. Sok kultúrában az apa megölhette gyermekét, ha az valamilyen rendellenességgel jött a világra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy paradox módon ne próbálták volna védeni is egyben a magzatokat. Hammurapi törvénykezéseiben már rendelkezett a még meg nem született gyermek és annak édesanyja védelméről.

A törvényhozás testamentumaiból ma sem hiányoznak a magzatot védő paragrafusok, a modernizáció következtében azonban ugyanolyan, hanem hangsúlyosabb törvények vonatkoznak a magzatnak életet adó, vagy nem adó anyák jogaira is. Épp ezért az orvosok ma már egy rövidített Hippokratészi esküt tesznek le, amely nem tartalmazza a következő sorokat: „Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához.”.

Nem csak a törvény előtt ennyire szélsőséges ez a kérdéskör, a társadalmi állásfoglalás sem egyértelmű a témában és talán nem is lesz az soha. A nők saját testük feletti rendelkezésének jogával érvelő csoportosulások éppúgy hangot adnak nézeteiknek, mint a magzat élethez való jogát előbbre valónak találók. Mindkét tábor moraját elnyomja azonban a tények dübörgése.

A KHS legfrissebb kutatásai szerint a művi vetélések évek óta csökkentő tendenciája nem szakadt meg, az előző felméréshez képest 3,1%-al ívelt lentebb a görbe. Nem volt ez jellemző azonban minden korcsoportra. A 25 év alatti fiatal nők körében emelkedett az abortuszok gyakorisága. A terhességek szándékos megszakítása a 20 és 24 év közötti nők között volt a leggyakoribb, ez mutat néminemű változást a terhességmegszakítások életkor szerinti profiljában, az előző években ez ugyanis a 20-as életévek második felére volt jellemző.

Határné Bottyán Erika védőnő ennek egyik okát, a meglehetősen költséges fogamzásgátlásban látja. Ma, egy jobb minőségű óvszer átlagosan ezer forintba kerül, míg egy vizsgálatok után, személyre szabottan felírt fogamzásgátló tabletta havi költsége megközelítheti a háromezer forintot is.

Erikától többek között azt is megtudtam, hogy bár a megesett nők nem feküdhetnek egyből műtőasztalra, aszámukrabiztosított három nap gondolkodási idő kevés esetben billenti át a mérleg nyelvét a másik oldalra. A nem kívánt terhességüket megszakítani kívánó nők sokszor bele sem gondolnak ezen beavatkozás hosszú távú következményeibe. Bizonyos esetekben a méhnyálkahártya nagymértékben sérülhet, ez pedig meddőséghez, vagy a spontán vetélés kockázatának megnövekedéséhez vezethet. Ezen kockázati tényezők figyelembevételével sem népszerű még most, a 21. században sem az örökbeadási lehetőséggel való megbarátkozás.

Pedig van, aki segít


Főleg a kisebb és erősen vallásos közösségekben a mai napig szégyenérzet követi nap, mint nap a megesett lányokat, asszonyokat. Ennek elkerülésére van már megoldás. A kétségbe esett kismamák segítségére jött létre például a Gólyahír Egyesület.
A szervezet lehetőséget biztosít arra, hogy a lakóhelyüktől távol eső helyen, nyugodt és barátságos körülmények között hordhassák ki gyermeküket azok a nők, lányok, akik életkörülményeik miatt nem tudják vállalni a gyermek felnevelését,
így az örökbefogadás mellett döntenek.

Nem csak tankönyvi példa szerint lehet


Flóra, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, kommunikátor szakos hallgatója volt, amikor teherbe esett. Elmondása szerint nem akart várni arra, hogy megfeleljen minden társadalmilag elvárt kritériumnak, mielőtt édesanya lesz, így nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy állapotos. Véleménye szerint a „kimaradt” feltételek teljesítésére lesz lehetősége anyaként is. Ma, egy 9 hónapos gyönyörű kislány, Bejke büszke gondviselője.
„Borzasztó belegondolni az abortuszba. Főleg, hogy már 7 hetes korban ver a gyermekek szíve. Nem a terhességmegszakítással van a gond, hanem azzal, hogy sokszor felelőtlenségből adódik. Mindenképp mérlegelni kell ezt a döntést. Nagyon sok olyan nő van, aki megoldja akár egyedül is, tanulással, munkával, mindennel együtt. Nem lehetetlen. Nagyon nehéz lehet, de el nem tudnám képzelni már az életem Bejke nélkül, és szerintem a legtöbb nő megbánja, aki szimpla kényelemből vagy félelemből hozza meg a döntést.”.


Simon Gabriella
Fotó:internet
Forrás: ksh.hu, wikipedia.hu történeti áttekintés
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS