HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
@egyetemista
Hakan Günday – Kevés
[ 2015.04.17 ]
 Hakan Günday regénye egy irreális szerelmi történet, mesebeli túlzásokkal a rideg valóságból kiragadott szerencsétlenekkel. Prezentálja, ahogy a komor jelenben élő, józannak maradt fiatalok, eljutnak az önmegvalósítás szintjére.

Az íróról:

HAKAN GÜNDAY török író, 1976-ban született Rodoszon. Tanulmányait Törökországban és Brüsszelben végezte. Regény- és színdarabíró. Nyomtatásban hét regénye jelent meg, a Kevés 2011-ben került a polcokra, itthon Sipos Áron fordításában.

 

Két kiskamasz kiszolgáltatott helyzetének életútját kísérhetjük végig a könyv hasábjain. A reményvesztett olvasó hosszú ideig, nem táplál hazug reményeket a történet befejezéséhez, hogy Derda vagy akár Derdâ története szerelemmel zárul. Már az is abszurd, hogy a két karakter szerepeltetéséhez ugyanazt a nevet választja, egyetlen ékezetnyi eltéréssel, nemde?

A mesebeli túlzások azonban nem egyetlen betűnyi eltéréssel végződnek. Szélsőséges élethelyzetből kitörni vágyó, megerőszakolt, heroin-rabságból szabadult lány, és az isztambuli alvilágon túladó fiú története fonódik egybe négyszáz oldalt követően. Mélyebbről indulva hatásosabb lesz révbe érni? Minél hosszabb az út a boldogságig, annál inkább szívünkbe fogadjuk őket? Időben mérve az izgalom, meghatóbb beteljesedést hoz?

Hakan Günday talán önmaga minősítéséről szólt a címben. Vagy azt akarta érzékeltetni, hogy mennyire kevés négyszáz oldal, átérezni a megesett lelkek bánatát.

Az elmaradott kelet társadalmi problémáival megtöltött oldalakon, naponta járunk Derdával a kertjükben elterülő sírkertbe, hogy lássuk, márványtisztogatásból miképp lehet megélni, emberölésből miként lehet profitálni. Gyermekprostituáltaktól zsúfolt utcák járdáját rójuk, kocsmákban mulató tizenkét órában güriző ifjoncokkal iszunk együtt, cigaretta füstbe súgják a rettegett intézet titkát, pénzen vett gyermekasszony vérben úszó nászágyára telepszünk. A fizikai fájdalom semmivé foszlik a lelki gyötrelmek között. Kamerára vett ötvenkét ölünkben megmártózó férfi elégedett hörgésével hajtjuk álomra fejünket, vagy anyánk ráktól elburjánzott testének-lelkének hét darabba aprított meztelenségéből áradó rohadt hús bűzében ébredünk. Innen szép nyerni, innen szép szerelmesnek lenni. Mert Günday szerint lehetséges. A szerelem a megnyugvás háborítatlan szigete lesz a könyvben.

„…lehet, hogy a kevesebb több.” – írja Derdâ levelében. Bizonyosan több van abban a török világban, török lélekben, amelyet az európai ember úgy tud elviselni, hogy közben önmaga árnyékává ne válna. 

 

Márkus Nikolett


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS