Bájital | |
Karácsony ízű tea indiából, nem csak az ünnepekhez | [ 2016.12.04. ] |
A karácsony közeledtével egyre több igényünk van arra, hogy keressük a karácsonyi hangulat előidézéséhez legmegfelelőbb eszközöket, ízeket és illatokat. Ehhez ajánlom az én személyes kedvencemet, a chai teát. A indiai eredetű, karakteres ízű, élénkítő, chai néven emlegetett ital egy különlegesen selymes, gazdagon fűszerezett fekete tea, amit általában tejjel isznak. Ott ez jelenti a teát. Íze némileg hasonlít a mézeskalácshoz, ezért a karácsony tökéletes alkalom, hogy megismerkedjünk vele, ha még eddig nem tettük. Leggyakrabban csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, édesköménnyel, fekete vagy színes borssal szokták fűszerezni, amiben domináns a fahéj és a gyömbér, a többiből csak csekélyebb mennyiség kerül bele. Ugyanakkor nincs semmi kőbe vésve fűszerezést illetően, mindenki a saját ízlésének megfelelően variálhatja a teát, végtére is ahány ház, annyi fűszerkeverék. Ihatjuk hidegen, vagy melegen, tejjel, vagy anélkül, ahogy nekünk tetszik. Az én receptem a következő:
Hozzávalók 6dl-hez:
• 3 teáskanál szálas fekete tea (legjobb hozzá az Assam-tea)
• 4 dl víz
• 2 dl zsírdús tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
• Nádcukor, méz, vagy kókuszcukor
• 1 kávéskanál fahéjból,
• Csipetnyi őrölt csillagánizs,
• Csipetnyi őrölt kardamom
• 1 kávéskanál gyömbér,
• Egy csipet őrölt szerecsendió
A fűszerezés kiváltható mézeskalács-fűszerkeverékkel is, amely tartalmazza mindezeket a fűszereket, vagy legalább egy részüket.
Az ínyencek tehetnek még bele:
• egy csipet fekete vagy fehér borsot
• ugyanennyi kurkumát
• késhegynyi chilipaprikát
• csipetnyi őrölt ginsenget
Elkészítés:
Fogunk egy lábast, amiben vizet forralunk, majd, ha már lobog, akkor beletesszük a vizet, a teát, és a fűszereket, majd még 4 percig állni hagyjuk. Felforrósítjuk a tejet, majd hozzáöntjük a többihez. Leszűrjük a főzetet, és egyenlő arányban elosztjuk az előkészített csészékben, majd azonnal kínáljuk. Kipróbálhatjuk zöldteával is, ha úgy tartja kedvünk, csak arra vigyázzunk, hogy ne ázzon túl sokáig, mert akkor keserű lesz.
Amellett, hogy élénkít, segíti az emésztést, és a benne lévő gyógynövények alapjában véve jó hatással vannak az immunrendszerre. Fogyasszátok egészséggel, akár kávé helyett is!
Pópity Balázs János
Forrás: mindmegette.hu |
|
<< vissza |
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Innen-onnan • SZTE • Kultúra • TIK • Buli • Póker • MESE • Ösztöndíj • TÁK • REÖK • JGYPK • Egyetem arca • KMK • Koncert • Pályázatok • Előadás • Jugyu napok • Sport • Művészet • Európa • Diplomaátadó • Fair play • Felvételi • OTDK • Verseny • Kutatás • Képzés • Szeged • Egészség • Pénzügy • Munka • Hökkentő • @egyetemista • Alma Mater • Mappa • Hathárom • Bájital • SZTEhetség |