HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Mappa
Disztópikus vadnyugat, ahol a steampunk szamurájok élnek
[ 2018.05.10. ]
Világunk körülbelül 500 évvel ezelőtt romba dőlt, ám hamvaiból új rendszer éledt, ahol tökéletes összhangban fér meg egymás mellett a Harley Davidson és a szamurájkard. A posztapokaliptikus feudalizmusban virágzik az ópiumkereskedelem és a rabszolgatartás, a hidegvérű gyilkolást pedig tisztelet övezi. Az embertelen világ, a Pusztaság egyik legnagyobb ura pedig egy magyar származású férfi.
 

Az amerikai AMC televíziócsatorna nem arról vált híressé, hogy unalmas sorozatokat készít, melyek egy kaptafára készülnek. Nem. Az AMC bevállalós és formabontó történeteket ajánl a nézőknek, akik éhes halként akadnak ezekre a csalikra. Megfilmesítették egy hatvanas évekbeli reklámügynökség napjait (Mad Men – Reklámőrültek). Sikerre vitték, ahogy egy kémiatanár metamfetamin főzésével próbálja meg támogatni családja financiális helyzetét (Breaking Bad – Totál Szívás). Milliókat szögeztek a televíziók elé egy zombiapokalipszis túlélőinek kalandjaival, akik nem csak az emberevő lényekkel, hanem embertársaikkal is folyamatosan harcban álltak (The Walking Dead).

2015 novemberében a csatorna újfent belógatta horgát az éhező televíziónézők tengerébe. A csali ezúttal nem tűnt kifejezetten ínycsiklandozónak. Az Into the Badlands címet viselő sorozat posztapokaliptikus steampunk westernként jelent meg az AMC palettáján. Számtalan néző inkább tovább állt ezt a kombinációt olvasva, ám a kíváncsiak maradtak és belekósoltak. Ami ezután jött, arra senki sem számított...

Az Into the Badlands univerzumában körülbelül 500 évvel ezelőtt ismeretlen okok miatt apokalipszis következett be. A hamvakból új rendszer sarjadt, ahol nincsenek lőfegyverek, hol virágzik az ember- és ópiumkereskedelem és az erőszak mindennapos, természetes dolog. A feudalista világban uralkodó káoszt hét bárónak sikerült megszilárdítania. Bár a status quo ingatag lábakon áll, a Pusztaságban béke honol. Ez részben köszönhető a bárók rettegett hadseregének is, aminek tagjait pengéknek hívják, míg vezetőjét régensnek.

A történet középpontjában a leghatalmasabb báró régense, a legtöbb gyilkosságot elkövetett penge, Sunny áll. A férfi egyre nehezebben bírja a brutalitást, kiutat keres a gyilkosságok végeláthatatlan sorából. Belső vívódását Daniel Wu színészi játéka nagyszerűen tükrözi –  együtt szenvedünk a karakterrel, szurkolunk neki, hogy megmeneküljön a Pusztaságból. Megértjük a tettei mögött rejlő indokokat, hiszen hasonló helyzetben mi is így cselekednénk.
Szadista-pszichopata báróját, Quinn-t, az apai ágon magyar származású Marton Csokas alakítja, kinek előadásától borsódzik a bőr a hátunkon. Csokas enyhe akcentusa, hanglejtése és kiszámíthatatlan mozdulatai egy félelmetes és szeszélyes urat festenek le – ez pedig nem áll távol a fiktív valóságtól. Quinn kegyetlen és bárkit eltipor, aki az útjába áll.
A két karakter közötti összhangot egy M. K. nevezetű kamaszfiú töri meg, akit titokzatos képességei miatt nem csak a bárók, hanem egy ismeretlen szekta is üldöz.

A lőfegyverek hiánya miatt a pengék – és természetesen a bárók is – gyermekkoruk óta harcművészeti kiképzésben részesültek, melynek a néző örül a legjobban. A harcok egy-egy Jackie Chan, Jet Li vagy Bruce Lee filmet juttatnak eszünkbe. A harcművészeti elemek gyönyörűen meg vannak koreografálva, köszönhetően Daniel Wu tanácsadásának, aki kisgyermek kora óta űzi a sportot. Nincsenek idő előtti blokkolások, az ütések akkor és oda találnak be, ahová és amikor szánták őket. Persze kicsit zavaró, amikor az áldozat két téglafalon is átrepül egy ütés után és sérülés nélkül harcol tovább, vagy a tizenhárom centis magassarkút viselő hölgy gond nélkül hátraszaltózik és az egy méter magas bárpult tetején landol bokatörés nélkül. Azonban ha igazán át akarjuk adni magunkat az akciódús jeleneteknek, akkor kicsit el kell rugaszkodnunk a valóságtól és a fizika törvényeitől – a történet még mindig egy kitalált, természetfeletti erőkkel átitatott világban játszódik, ahol bármi lehetséges. Amint a saját valóságunkat sikerül félre tennünk, csak ámulni és bámulni fogunk, miközben a színészek egymásnak esnek.  

Tátott szájjal hagy bennünket a sztori misztikus része is, melyet M. K. képvisel. A fiú különleges képességének hála irányíthatatlan gyilkológéppé változik, amikor valaki megsebesíti. Egyaránt veszélyt jelent magára és társaira is. A történet előre haladtával egyre többet tudunk meg adottságáról és az őt üldöző szektáról is, minek tagjai M. K.-hez hasonló erő birtokában vannak. Ezen képességek animálása általában gondot szokott okozni a kisebb büdzsével rendelkező sorozatoknak, ám az Into the Badlands esetében ez nem tapasztalható. A sorozat inkább a harcművészeti technikákra helyezi a hangsúlyt, nem forszírozza a mágikus támadásokat és a csilli-villi, füsttel és egyéb effektekkel kombinált támadásokat. Ezek helyett vér – rendkívül sok vér –, mocsok, ökölharc és vágófegyverek hada várja a nézőt.

Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a sorozat díszlete is. A forgatási helyszín jelenleg Dublinban található, ahol egy be nem fejezett sí- és wellnessközpontot foglalt el a stáb. Itt születnek meg az erőteljes vizuális elemek, amiket a producerek tudatosan válogatnak össze. A hét bárónak saját színe és jelképe van – Quinn például vörösbe öltözteti pengéit, lobogóján pedig egy tatu található. Legfőbb ellensége egy báróné, az Özvegy. A nő seregének elit csoportja csak lányokból áll, akik türkizkék egyenruhát viselnek és a címerállatukat szimbolizáló, pillangó alakú dobócsillagokkal harcolnak. A vérvörös és a türkizkék kontrasztja dinamikus ellentétre utal, ami jól jellemzi Quinn és az Özvegy kapcsolatát. Érdekes, hogy egy másik báróné fehérbe öltözteti környezetét, holott az egyik legmocskosabb ügyleteket bonyolítja le: emberkereskedelmet folytat a Pusztaságon.

A sorozat kapcsán arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a fehér színészek által uralt filmvilágban megvetette lábát egy olyan alkotás, ahol a színészgárda túlnyomó többsége színesbőrű. Szintén fontos megemlíteni, hogy a karakterek többféle szexuális irányultságot is képviselnek – napjainkban ez egyre elfogadottabb, ám még így is akadnak olyanok, akik tiltakoznak ellene. Sokaknak az is szúrja a szemét, hogy a fentebb már említette Özvegy – egy ideig – feminista ikonként is megállná a helyét, mert arra tette fel életét, hogy a Pusztaságban sanyargó, megalázott nőket védelmezze és segítséget nyújtson nekik.
Ezek a tények bár szépek, sajnos mégsem tetszenek mindenkinek. Az indulást követően a The Walking Dead című sorozat amerikai rajongótábora úgy döntött, ők nem tűrik meg, hogy egy ilyen nívós alkotás legyen egy zombiapokalipszis előtt – megpróbálták bojkottálni, lejáratni az Into the Badlands-et. Az interneten arra buzdították a potenciális nézőket, hogy kapcsoljanak el, amikor az epizód elindul és csak akkor térjenek vissza a csatornára, ha az ő sorozatuk megy. Nem hinném, hogy ennek bármi értelme volt – a sorozat nézőszáma elegendő volt ahhoz, hogy berendeljék a következő évadot, sőt! Jelenleg már a harmadik évad fut.

Az Into The Badlands tehát egy vakítóan erős színfolt a televíziós sorozatok palettáján. A sorozat egyszerre ötvöz számtalan stílust és kultúrát – ez elsőre ijesztő lehet, de a gondos producereknek hála egy igazán érdekes világgal ismerkedhet meg a néző, ahol valóban megfér egymás mellett egy Harley Davidson és a rajta ülő szamurájkardos férfi.tabitimi

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS