HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Mappa
Április 22. - A Föld Napja
[ 2018.04.23 ]
Világszerte több mint 125 országban ünnepelték április 22-én a Föld Napját. A nemzetközi megmozdulás 48 éve indult útjára, Magyarországon idén a 28. alkalommal rendezték meg. Cselekvő ünnep, ami minden ember jövőjét befolyásolhatja. A 2018-as évben a műanyaghulladékok ellen emelték fel hangjukat a környezetvédők és az átlagemberek. Szegeden a Füvészkertben különböző programok várták a látogatókat.

 

48 évvel ezelőtt, 1970. április 22-én az Amerikai Egyesül Államokban 25 millió lakos állt ki a környezetvédelem mellett, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Az esemény történelmi jelentőséggel bírt és fontos változásokat hozott: törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

2018-ban szavazás útján döntöttek arról, hogy a számtalan ökológiai probléma közül melyik legyen a középpontban – a válaszadók a műanyaghulladékok mellett adták le szavazatukat.

A műanyagok tömeggyártásának köszönhetően a piacokat elárasztották ezek a termékek, melyeknek csupán 9%-át hasznosítják újra. A fennmaradó műanyaghulladék 12%-át elégetik, szennyezve ezzel a levegőt. A plasztik szemét 79%-a végzi a szeméttelepeken, vagy aggasztóbb helyeken, mint a természetben, vagy a vizeinkben. A kutatások szerint 2050-re akár annyi műanyag lehet a tengerekben, mint amennyi hal.

Az apró darabokra széthullott plasztik hulladékot a tengeri élőlények táplálék gyanánt elfogyaszthatják – az emberek pedig előszeretettel fogyasztják el ezen tengeri állatokat. Az általunk gyártott műanyag bumerángként kerül vissza a saját szervezetünkbe. Ezek a nem lebomló anyagok egyszerre veszélyeztetik a vadvilágot és az ember egészségét is.

Na de mit lehet ez ellen tenni?
- Szelektív hulladékgyűjtés otthon és munkahelyen egyaránt
- Tudatos fogyasztás: a PET palack helyett válasszuk az üveget, még akkor is, ha az nem visszaváltható
- Ásványvíz helyett fogyasszunk csapvizet
Közös összefogással és egy kis odafigyeléssel nem csak megszépíthetjük, de meg is óvhatjuk környezetünket.

Erre hívta fel a figyelmet a Szegedi Füvészkert, mely a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-vel közösen szervezett ingyenes programokat a látogatók számára.

A rendezvényen kihirdetésre került a Kukafestés pályázat eredménye is. A pályázat során az iskolásoknak 120 literes kukákat kellett különböző módokon kifesteni – a legszebb alkotásokat városi rendezvényeken csodálhatjuk majd meg.
Napközben a gyermekek bábjátékok, bűvész bemutatók és íjászat mellett kipróbálhattak 10 fajta öko-játékot is. A Komposzt táblán a komposztálás helyes menetét tanulhatták meg a fiatalok, míg az Energiatakarékos ház mágnestábláján a lakók energiapazarló életmódját kellett megfékezni. Akadtak, akik inkább egy kukásautónak építettek utat, hogy az minél hamarabb eljuthasson a szemétszigethez, míg mások egy imitált, rendkívül szennyezett tóból horgászták ki a veszélyes hulladékokat.


 
tabitimi

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS