HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Szegediek nyerték az Egy-Kör környezettudatossági vetélkedőt
[ 2010.09.01. ]
A Szegedi Tudományegyetem Nomád névre keresztelt csapata nyerte meg az egyetemisták és főiskolások számára meghirdetett Egy-Kör környezettudatossági vetélkedőt, melyet az Iparfejlesztési Közalapítvány a Budapesti Corvinus Egyetemen belül működő Tisztább Termelés Magyarországi Központjával közösen szervezett. A tavaly szeptemberben indult és augusztus 31-én zárult szemléletformáló program elsődleges célja az volt, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a környezettudatosság jelentőségére.

A jövő értelmiségének óriási felelőssége van abban, hogy milyen környezetben nő majd fel a következő generáció, vagyis a jövő nemzedékének sorsa múlhat azon, hogy a felsőoktatásban tanuló fiatalok mennyire tájékozottak a környezettudatosság és a fenntarthatóság témájában - hangsúlyozta a program záró rendezvényén dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Ezért a környezeti nevelésben nagyon fontos szerepe van az iskoláknak, amelyek régi módszerei ugyan elavultak már, de már nincsenek egyedül ennek a feladatnak a megoldásában. Annak ellenére, hogy egy kis országról beszélünk az iskoláknak megvan a lehetőségük arra, hogy kapcsolatokat teremtsenek, hálozatokba szerveződve lépjenek ki az intézmények falai közül - számolt be a népszerűsítő kampányokkal kapcsolatos lehetőségekről Fülöp Sándor.
Ezt az álláspontot erősítette meg dr. Bárdos Krisztina, az Iparfejlesztési Közalapítvány ügyvezető igazgatója, aki elmondta: ez az a generáció, amely környezettudatossá válásával - a tanulmányok befejezését követően - alkotó, vezető pozíciókat betöltve jelentős hatást gyakorolhat majd a gazdasági, társadalmi és környezeti döntésekre. Mivel egy korábbi felmérés rámutatott, hogy a legtöbb hallgató tisztában van az energiapazarló életmód környezeti hatásaival, de nem tesz aktív lépéseket a fenntartható fejlődés érdekében, útjára indították az Egy-Kör természetvédelmi vetélkedőt. A tavaly szeptember óta zajló szemléletformáló kampány elsődleges célja az volt, hogy felhívja a hallgatók figyelmét a környezettudatosság jelentőségére, és gyakorlati útmutatót adjon a környezetre is figyelő egyetemi-főiskolai léthez - mondta el dr. Zilahy Gyula docens, a Corvinus Tisztább Termelés Magyarországi Központjának vezetője. Továbbá beszámolt arról is, hogy a 2010 februárjában lezajlott roadshow során az ország hat régiójának 15 felsőoktatási intézményében több ezer hallgató vett részt a környezettudatossággal és a fenntarthatósággal foglalkozó, filmvetítéssel egybekötött interaktív előadásokon. A projekt második szakaszában a hallgatók ötfordulós online vetélkedő keretében mérhették össze "ökotudásukat". A háromfős csapatok a lakhatás, az étel-ital, a munka, a mobilitás, illetve a szórakozás témakörében oldottak meg kreativitást és környezettudatosságban való jártasságot igénylő feladatokat. Az online vetélkedő során a plakáttervezés és videókészítés mellett például a környezettudatosság elveit szem előtt tartó lakásfelújítás menetét is ismertetniük kellett a szakmai zsűrivel - mondta el Zilahy Gyula. .
A csapatok az öt forduló négy legjobb eredményének összesítését figyelembe véve jutottak be a Duna Televízió által is közvetített elődöntőkbe, majd a döntőbe. A televíziós vetélkedőben villámkérdések, környezettudatossági események sorrendbe állítása, activity, tippelés, környezetbarát és nem környezetbarát termékek, ételek csoportosítása, illetve ügyességi játékok szerepeltek a feladatok között. Emellett a Corvinus Egyetem docense megemlítette, hogy a program vetélkedői és fordulói révén is képes volt a fiatalok szemléletváltoztatására, a környezettudatosságra nevelésre. Amint elmondta, a program indulása előtt és vége után végzett felmérések is ezt bizonyítják, hiszen a fiatalok a verseny eredményeként az élet több területén is jobban odafigyelnek a környezettudatosságra. Például megnőtt az öko címkével ellátott termékek vásárlása, és tíz százalékkal emelkedett a helyben előálított termékek fogyasztása iránti kedv.
Zilahy Gyula a program és a vetélkedő jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy alig egy év alatt több ezer diák követte nyomon azt, ezért tervezik a folytatást, valamint a középiskolások bevonását is. Az elképzelések szerint a népszerű környezettudatos vetélkedő 2011 februárjában indulna újra útjára.

(www.edupress.hu)

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS