HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Az oktatási államtitkár újratárgyalná a felsőoktatási integrációt
[ 2010.08.27. ]
Az új felsőoktatási törvény kidolgozására megkezdődött munkával kapcsolatban Hoffmann Rózsa úgy nyilatkozott: újratárgyalják a felsőoktatás tíz évvel ezelőtt végbement integrációját - olvasható az fn.hu-n.
Az új kormány kiemelt feladatának tekinti a pedagógusi életpályamodell megalkotását, a tanárok átlagbérét az értelmiségi átlagbér fölé kívánja emelni - mondta el Hoffmann Rózsa. Kifejtette: hamarosan megkezdődik a bolognai rendszer felülvizsgálata, ahol pedig azt a szakma indokoltnak tartja, visszatérnek az egységes, osztatlan képzésre. A tanárképzést biztosan érintik majd a változások, a kétszintű képzés megszüntetése mellett pedig az államtitkár bevezetné az alkalmassági vizsgát is.
A pedagógusokkal kapcsolatban elmondta: a tervek között szerepel egy külső, objektív értékelőrendszer elindítása, jelenleg ugyanis senki nem vizsgálja a tanárok munkájának hatékonyságát. Támogatja továbbá a nevelő tevékenységet, annak erősítésére pedig az osztályfőnöki munkát. Támogatja a délutáni foglalkozásokat, a szakköröket, a szünidei táborokat és a kirándulásokat. Csökkenteni szeretnék azonban a tananyag mennyiségét, hogy egyszerre valósíthassák meg az iskolák a kompetenciafejlesztést és az ismeretátadást. Differenciálná továbbá az iskolák humán-, és reálprofilját, valamint emelné a természettudományos oktatás minőségét. Megjegyezte: tartalommal töltené fel a Nemzeti Alaptantervet.
Hoffmann Rózsa szerint a tíz évvel ezelőtt végrehajtott integráció számos rendezetlenséget eredményezett. A felsőoktatásban jól működő, minőséget produkáló vidéki intézményeket szeretne kialakítani, miközben változtatna a felvételi rendszerén és lehetőséget adna a szóbeliztetésre.
A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján tartott regionális tanévnyitón az államtitkár elmondta: nagyobb teret kíván biztosítani a jövőben a testnevelésnek, a művészetoktatásnak, de színesítené a tanulható idegen nyelvek sorát is. Véleménye szerint vétek, ha az angol nyelv kizárólagosságát preferálják, a szülők elvárásait pedig szükség esetén szakmai szempontok szerint felül kell bírálni. Elmondta: legalább két nyelvet kellene tanítani minden gyermeknek, és ebből a második lehet majd az angol.
A Nemzeti Tanévnyitót augusztus 28-án tartják meg Hódmezővásárhelyen, 15 órai kezdettel.
(Forrás: fn.hu)

Forrás: www. edupress.hu

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS