HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Jogerős bírósági ítélet: nyilvános a rektorok fizetése
[ 2010.05.28. ]
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint nem titkolhatók a rektori fizetések. A bíróság május 27-én kimondta: az egyetemi és főiskolai rektorok fizetése közérdekű, tehát mindenki számára hozzáférhető adat. A csütörtöki döntést egy, a gödöllői Szent István Egyetem ellen indított próbaper előzte meg, melynek eredményeképpen 2009 novemberében ugyanez az ítélet született.
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kimondta: az egyetemi és főiskolai rektorok fizetése közérdekű adat, így mindenki számára megismerhető. A döntés előzménye az a próbaper, melyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított Bodoky Tamás újságíróval közösen. A TASZ úgy véli, a jogerős ítélet mostantól minden állami vagy önkormányzati tulajdonú felsőoktatási intézményre érvényes, tehát az eddig tiltakozó rektoroknak is ki kell adniuk adataikat. A bíróság megállapította ugyanis, hogy a rektorok közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik - így a fizetésük mértéke - nyilvánosak, hiszen szoros összefüggésben állnak közfeladatuk ellátásával. A tavaly novemberben véget ért próbaper eredményeként is ugyanez a döntés született.
A rektorok korábban nem értettek egyet fizetésük közérdekű adatként való minősítésével, így többszöri kérés ellenére sem hozták nyilvánosságra azokat. A Magyar Rektori Konferencia nyilatkozatában azt írta, hogy véleményük szerint a keresetükre vonatkozó adatok személyesek, így nem kötelesek mindenki számára hozzáférhetővé tenni. A bíróság tegnapi ítélete szerint azonban nem titkolhatók a rektori fizetések.

Forrás: origo.hu, edupress.hu
(www.edupress.hu)

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS