HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Európai uniós pályázati támogatással fejlesztik szolgáltatásaikat a szegedi felsőoktatási könyvtárak
[ 2009.11.25. ]
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett 'Tudásdepó-Expressz' pályázaton Szegedi Tudományegyetem 12 karának Egyetemi Könyvtára a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola könyvtárával közös konzorciumban 59 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. E támogatást a könyvtárak – a pályázati kiírásnak megfelelően – legfőbb stratégiai céljaik infrastrukturális alapját jelentő eszközök beszerzésére fordítják.

Az új szerverek rendszerbe állításával jelentősen bővülő tárolókapacitás hosszú időre biztosítja az országosan egységes elektronikus szolgáltatások tökéletesítéséhez, valamint az elektronikus dokumentumok tárolásához szükséges biztonságos hátteret.

A nyilvános terekben elhelyezett számítógépek számának növelésével biztosítani tudjuk az egyre gyarapodó számú, elekronikusan elérhető információforráshoz (adatbázisok, e-kurzus-, és tananyagok, online folyóiratok, digitális, multimédiás dokumentumok) és a digitális szolgáltatásokhoz (online hosszabbítás, kölcsönzés előkészítő rendszer, digitális másolatigénylés, online médiatéka, elektronikus vizsgáztatás) való kényelmesebb, egyidejű hozzáférést.

Az elnyert összeg egy részét az Egyetemi Könyvtár arra fordítja, hogy dokumentumainak egy részét alkalmassá tegye önkiszolgáló, automatikus kölcsönzésre. Ez a világszerte egyre népszerűbb rendszer egyben arra is alkalmas, hogy segítségével digitális állományellenőrzés valósuljon meg.

Nagyteljesítményű hálózati aktív elemek beszerzésével jelentősen javulni fog, illetve megvalósul mindkét épületben a WiFi szolgáltatás.

A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének további javítása érdekében bővíteni kívánjuk azt az eszközparkunkat, amely a könyvtári szolgáltatások igénybevételét a gyengén látók számára is lehetővé teszi: a már meglévő eszközök mellé az Egyetemi Könyvtár hangszigetelt Braille-nyomtatót, a Hittudományi Főiskola Könyvtára pedig a képernyő nagyítására vagy a képernyőn található információk felolvasására alkalmas szofvereket vásárol.

A pályázat megvalósítása 2009 őszétől 2010 március 31-ig tart.
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS