HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Mesterképzések nyílt napja
[ 2009.10.05. ]
Alaposan felkészült oktatók és hallgatók várták október 1-jén, csütörtökön kilenc órától délután háromig az SZTE mesterképzései iránt érdeklődőket a TIK-ben. Ezen a napon az érdeklődő alsóbbévesek világosabb képet alkothattak arról, mi várna rájuk, ha újabb két évre a Szegedi Tudományegyetemet választanák. Ebben segítségükre voltak a személyre szóló tanácsok és ötletek, amelyeket a kari képviseletek tagjai adtak a látogatóknak.
            A Bölcsészkar standjánál felvilágosítást adtak arról is, mely szakok esetében elengedhetetlen a mesterképzés elvégzése, és melyek azok, amelyekkel már három év után sikeresen helytállhatunk a munkaerőpiacon. Érdemes figyelembe venni a bolognai rendszer ezen előnyét, hiszen a plusz két év például a kommunikáció vagy az anglisztika szakok esetében már sokkal inkább a tudományos munkáról szólnak, szemben azzal, hogy a szociológia szakosoknak a mesterképzés adja meg a specifikus szakmai tudást, előtte ugyanis az elméleti alapokat fektetik le.
            Felhívták a figyelmet az egyes karok közötti átjárhatóságra is. Az ÁJTK nemzetközi tanulmányok MA képzésére szinte bármely szakról jelentkezhetnek, ha vállalják a felvételizők 30 kredit értékben a jogi, gazdasági, társadalom- és politikatudományi kurzusok teljesítését az első év folyamán. Ugyanígy a GTK-n is folytathatják tanulmányaikat az ÁJTK korábbi hallgatói például nemzetközi gazdálkodás szakon.
            A Pedagógusképző Kar nevéhez hűen tanári szakokkal várja a felvételizőket, szám szerint tizenkilenccel, melyek közt helyet kapott a nemzetiségi román és szlovák, a nyelv-, és beszédfejlesztő, valamint a szaktárgyat idegen (angol, német,francia,orosz) nyelven oktató tanárok képzése is. Míg a Bölcsészettudományi és a Természettudományi és Informatikai Kar a klasszikusnak mondható szakok oktatóit képzi, addig a JGYPK-n olyan pedagógusok szakképesítése folyna, mint például tanulási- és pályatanácsadási tanár. Az ilyen végzettségű szakemberek nagy segítséget jelenthetnének a továbbtanulni vágyóknak, így a diákok észérvek alapján adhatnák be jelentketési lapjaikat az egyes intézményekbe, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy egy érettségi előtt álló fiatal és sokszor tanárai sem értik, mit kínál pontosan a felsőoktatás.
            A Mérnöki Karon az okleveles élelmiszermérnök szakot indítják. A kétéves képzés során élelmiszeripari technológia-, és termékfejlesztés specializációt választhatnak a mérnökök, valamint négy hetes szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük a diplomáért a 120 kredit megszerzése mellett.
            A TTIK-n a méltán híres biológus képzés mellett lehetőséget nyújtanak geológusoknak, gazdasági informatikusoknak, matematikusoknak, fizikusoknak, informatikusoknak, hogy a tanári pályát válaszzák.
            A hallottak és látottak alapján összességében elmondható, hogy másodjára is megéri Szegedet választani, hiszen az első- és másodsorban ajánlott mesterképzések között remélhetőleg mindenki talál kedvére valót, különösképp ha a Magyar Akkreditációs Bizottság újabb képzéseket is akkreditál.

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS