HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Könyvek birodalma
[ 2018.04.17 ]
Ne hagyd a könyveid a polcon porosodni. Számodra lehet értéktelenek már ezek az alkotások, de más számára még hasznos lehet. Látogass el a tarjáni közösségi házba és vidd magaddal őket. Nem csak ajándékozni tudsz, hanem örökbe fogadni is. Rég elfeledett kincsekre bukkanhatsz. Olyan művekre, amit máshol nem találsz meg. Miről is van szó pontosan? Arról Petró Annamária „Megálló – Tarján felett az ég” közösségi ház közösségszervező koordinátora mesélt nekem.

 


Áprilisi könyvforgatag - cserélj, ajándékozz, vagy fogadj örökbe egy könyvet. Hogyan született az ötlet?

A program évek óta zajlik, régen hétfőnként 17:00 és 20:00 óra között működött. Azt tapasztaltuk, hogy heti egy időponttal kizárunk embereket. A másik tapasztalt az volt, hogy a közösségi házunkban működő foglalkozások előtt vagy utána az emberek szívesen itt maradnak, olvasgatnak. Vagy a gyerekfoglalkozás ideje alatt, a szülők szívesebben töltik el az idejüket a könyvek között, míg várnak a gyerekre. Ezért döntöttünk úgy, hogy állandó programot csinálunk belőle.

Mi a célotok ezzel?


Az olvasás népszerűsítése.

Egy vagy akár több könyv teljesen ingyen a miénk lehet. A honlapotokon ez olvasható is. Volt már, aki kételkedett ebben, esetleg fizetni akart?  

A könyvforgatag nevű programunkat, egy állandó interaktív kiállításhoz tudnám hasonlítani. Nyitvatartási időnkben bárki bejöhet, olvashat, kutakodhat a polcainkon, hozhat és vihet könyveket, egyik nem feltétele a másiknak. Fizetni még senki nem akart. Volt, aki meglepődött, nagyon kedves gesztusnak tartják az emberek. Vannak állandó vendégeink, akik hetente jönnek. Van egy vendégünk, aki könyvtárként használja a forgatagot. Kedvesen belép, majd felmutatja a könyvet, amit tőlünk vitt el, hogy visszahozta, távozáskor pedig ismét megmutatja a frissen kiválasztott alkotást. Ezek a gesztusok nagyon jól esnek nekünk a minden napi munkában.

Jelenleg hány könyv foglal helyett a polcotokon?  

Több mint 300 példány. Pontosan mi sem tudjuk, mivel az állományunk folyamatosan változik, így nem tudjuk mérni.

Milyen típusú irományok közül lehet válogatni? 

Sokféle könyvünk van. Polcainkon megtalálhatóak: regények, szépirodalomi művek, gyermek és ifjúsági könyvek, közéleti és módszertani könyvek, tankönyvek, lexikonok, idegen nyelvű könyvek, sorozatok, antológiák és újságok is.

Ajándékozz vagy fogadj örökbe egy könyvet. Melyik a jellemzőbb? 

Egyformán mind a kettő és ez jó. Ha csak könyveket vinnének el, egy idő után nem tudnánk működtetni az akciót, és vice versa, ha csak hoznák a könyveket egy idő után nem férnénk el. Természetesen a vendégeinkre van bízva, hogy mennyi művet visznek el. Hiszünk az emberekben, tudjuk, hogy nem eladni viszik a mások által beadott könyveket. 

Mi volt a legérdekesebb, legmegdöbbentőbb alkotás, amit kaptatok? 

Én itt inkább érdekességként azt említeném meg, hogy a könyvforgatag korábban az egyik termünkben működött, aminek az volt a hátránya, hogy ha éppen tartott egy foglalkozás, akkor nem tudtuk beengedni az embereket. Ezért döntöttünk úgy, hogy külön helyet kapjon az akció. Amikor költöztettük az egyik teremből a másikba a könyveket, éppen jött két egyetemista a forgatagra. A fiúk mondták, hogy semmi probléma, nagyon tetszik nekik az ötlet, és ha nem bánnánk beszállnának segíteni. Végül velük költöztettük át az egészet. Nagyon sokat segítettek és meggyorsították a folyamatot. 

Szokatlan vagy különleges kéréssel fordultak már hozzátok?

Nem igazán volt ilyen, néha keresnek bizonyos szerzőket, vagy egyszer kerestek antik könyvet, de nem fordulnak elő szokatlan kérdések. 

Mennyire népszerű ez a projekt? Sokan betérnek hozzátok? 

Igen, szerencsére meg tudjuk mozgatni az embereket ezzel a programmal. 

Későbbiek folyamán szeretnétek a könyvforgatagot fenntartani? Készültök meglepetésekkel a látogatók számára?

Igen célunk, hogy állandóan működtetni tudjuk. Most a majális eseményünkre készülünk „Május éjszakán.. avagy vakrandi egy könyvvel” akcióra, melyen becsomagolunk egy csomó könyvet és pár információt írunk csak rá. Ezekkel a könyvekkel lehet majd randizni. Természetesen más meglepetésekkel is készülünk még. 

A Megállj Majális! programunkat szeretettel ajánlom a figyelmetekbe. Izgalmas programokkal, piknikkel, papírsárkány készítéssel, retro diszkóval, kert mozival várjuk látogatóinkat. Az eseményről bővebben itt találsz infókat:
https://www.facebook.com/events/2043118182568447/

Megálló – Tarján felett az ég közösségi ház biztosítja a helyszínt. Mesélj kicsit róla.

A Megálló Közösségi Ház a szegedi MASZK Egyesület fenntartásában működik, civil egyesületként. A célunk egy olyan közösségi tér működtetése, ahol mindenki számára tudunk helyet, ismerkedési lehetőséget, szabadidős programokat biztosítani. Számos lehetőség közül lehet választani. Vannak jóga óráink, kézműves foglalkozásaink, közösségi zenélés, gyermek és ifjúsági programok, nyáron kertmozi, valamint egy közösségi kertet is működtetünk. Kapcsolatban állunk más szegedi civil szervezetekkel, velük szervezünk közös programokat, valamint helyet is biztosítunk számukra a saját programjaik megvalósítására.

A MASZK Egyesület független színház programokat is szervez. Májusban indul a Régi Zsinagógában a Tavaszi Kollekció, illetve már nagyon készülünk az idén 28 éves THEALTER fesztiválra.

 
 
Csipes Fanni 
 

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS