HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Szegedi 'same' fesztivál
[ 2018.02.28. ]
 Jövő héten, azaz március 8-ától egészen 11-éig ismét alkoholba borul Szeged legnagyobb tere, a Széchenyi tér, a IX. Szegedi Toros és Pálinkafesztivál miatt, ahol temérdek disznótoros ételt, illetve pálinka különlegességet tehetsz magadévá. Igen ám, de minden hasonló eseményen, mint ahogy most is találkozhatsz sajtos, különböző gasztronómiai ételes, kürtöskalácsos, boros bódéval. Ami miatt különbözhet ez a rendezvény a többitől, az nem más, mint az igazi disznóvágási hangulat. Vagy mégsem? Gondolom sokatoknak feltűnt már, hogy hiába adnak minden rendezvénynek más és más frappáns nevet a szervezők, mégis minden ugyanúgy történik. Erről szeretném személyes véleményemet kicsit bővebben kifejteni a következőkben.

Természetesen mindegyiknek meg van a maga varázsa. Pálinka fesztiválon a böllér- vagy káposztafőző versenyt izgulhatjuk végig, míg például a Borfesztiválon pedig a bor-készítők mérhetik össze tudásukat, és még sorolhatnám tovább. Nyilván a rendezvény hangulatához megfelelő gasztronómiai fogásokat nagyobb mértékben kínálják, ilyen a jövőheti fesztiválon a hurka-kolbász kombó, egy kis töltött káposztával, valamint a Halászléfőző mulatságon kizárásos alapon a hal és annak különbözően elkészített változatait kóstolhatják meg az érdeklődők. Nekem mégis valamiért az összes ilyen fajta parádé ugyanolyan. Talán mert a cél mindig a töménytelen mértékű alkohol fogyasztása, továbbá a kevésbé népszerű és szórakoztató fellépők tömkelegének színpadra állítása. Persze olykor vannak kivételek, és a szervezők próbálnak minél híresebb, a fiatalok körében elterjedt zenei stílusú előadót választani, csak sajnos sokszor elbénázzák a választást a lehetőségek közül.Tény, hogy szeged népe szeret mulatni. Szereti a jó bort, a minél keserűbb sört, na meg az ezeknél jóval magasabb alkoholtartalmú pálinkáktól sem ijed meg, ha úgy van. És ilyenkor nagyon is úgy van. Mit lát az ember, ha ellátogat valamelyik szegedi fesztiválra? Irdatlan mennyiségű, bódult állapotban lévő férfit, rosszabb esetben nőt, ahogy lötyög az éppen aktív színpad előtt. E látvány hatására első reakcióként a kacagás tör ki belőlünk, majd mikor már 15-jére futunk össze hasonló szituációban lévő embertársunkkal, már vakarjuk a fejünket, hogy vajon tényleg ennyit érdemel ez az egész rendezvény? Személy szerint gyermekkel a kezemben el sem mernék menni egy ilyen eseményre, látván a sok ittas, „példamutató” ifjat és öreget. Természetesen ez a fesztivál vele járója, ebbe bele kell törődni, és így kell élvezni a Széchenyi-, Dóm téren vagy a Mátyás rakparton lévő program hangulatát.

Mindezek mellett, ami kicsit böki az csőrömet, az nem más, mint a különféle bódék unalmas felhozatala. Ez alatt nem azt gondolom, hogy minden cégnek csak egyszer egy évben kellene megjelennie egy fesztiválon, hanem inkább változatos termékekkel kellene szolgálniuk. Adott esetben a pálinka fesztiválon például a kürtöskalácsosnak olyasmi ízesítéssel kellene előállnia, amitől egy jó kis disznótoros közérzetet tudna teremteni az emberben. Tudom, bizarr, de meg kell próbálni. Sokkal több értelme lenne így magának a rendezvény nevének is.

A változatosságot hiányolom Szeged. Lehet inni, enni temérdek mennyiségben. A kínálat minden esetben ugyan az, és lesz is még sokáig. Valaki ezt szereti, valaki inkább a diverzitást preferálja. Így viszont nem szükséges a különböző nevek kiötlése, elég lenne csak szimplán Szegedi Fesztivál minden alkalommal. Érdemes ezen elgondolkozni.

Pálfi Krisztina Anna


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS