HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Jelentős változások a 2017-es érettségibe
[ 2017.05.03. ]
A 2017-es középszintű magyar érettségi megváltozik a diákok számára. A vizsgázóknak sokkal több feladatot kell megoldaniuk, mint az előző években. Ugyan úgy meg kell oldaniuk, egy szövegértést, és válaszolniuk kell kérdésekre. 
A szöveg terjedelme 700-1000 szavas, sokkal rövidebb, mint az előző években, (írja az) az Eduline információi szerint.
 

Az írásbeli részére, sokkal több időt szabtak meg. Eddig 60 perc alatt kellett megoldaniuk a feladatsort, ezt felemelték 90 percre. A vizsgázónak, érvelés, és gyakorlati szövegalkotás közül lehet kiválasztani egyet, amelynek 120-200 szavas terjedelműnek kell lennie. Az írásbeli második részében szintén választani szükséges, hogy egy művet elemeznek, vagy két megadott művet hasonlítanak össze. Erre pedig 150 percet kapnak. Inkább abból a szempontból jó, hogy több időt adnak a szövegértés megoldására. Másrészt én emlékszem rá, hogy amikor én érettségiztem, nem volt elég a 60 perc, sajnos 2-3 kérdésre nem jutott idő válaszolni.
 
Kötelező lesz szakmai érettségit tenni a szakgimnáziumokban a vizsgázóknak. Ugyanúgy marad a matematika, a magyar, a történelem, az idegen nyelv és az ötödik pedig, hogy a szakcsoportjuknak megfelelő érettségit kell tenniük. A matematika érettségin inkább emelt szinten fognak változások bekövetkezni. A pontszámításokban lehetnek nagyobb eltérések 2017-től.

Természetesen a történelem sem maradhat ki a sorból. Leginkább szóbelin, mind a közép szinten, mind az emelt szinten a megszerezhető pontok aránya módosult, 90-60-ról, 100-50-re. Az írásbeli feladatokon pedig, 50-50 arányban oszlik meg, az esszéírás és a tesztek között. Sajnos könnyen megszerezhető pontok sem lesznek már az idegen nyelvű érettségikben. Aki eddig nem tanult, és csak a kettesre hajtott az rosszul fog járni, mert a könnyebb feladatok végleg eltűnnek az érettségiből. 

 
Tokaji Anna 
Forrás:  http://eduline.hu/

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS