HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Irritáló utas típusok a tömegközlekedési eszközökön
[ 2017.02.22 ]
 

Egymást oldalba könyökölő emberek, nőket arrébb lökő „férfiak” – lehetne egy film jelenete, amiben valami elől észvesztve rohannak az emberek. De jelen esetben nem erről van szó, hanem a tömegközlekedési eszközökön található helyekért folyó harcról egy átlagos hétköznap reggelen.

Reggelente ez a jelenség a helyi járatokon tapasztalható, hiszen legtöbben olyankor indulnak el dolgozni vagy iskolába. Nyolc előtt 10 perccel inkább ne is induljon el az, akinek nem fontos, mert az elkényelmesedett emberek többsége az utolsó utáni pillanatban indul neki a napnak, és a megállókban felháborodva lökdösik egymást, hogy nekik bizony fel kell férni a buszra/villamosra/trolira, mert várja őket a munka. De sajnos ezeknek az embereknek van egy rossz hírem: rajtuk kívül az a sok ember a megállókban is mind dolgozni és iskolába indulnak. Annyi különbséggel, hogy legtöbbjük időben kiért és várt is a buszra, amíg a magukat átlag felettinek érző társaik futni kényszerültek, de így is azt gondolják, hogy joguk van a sor megkerülésével felugrani arra a buszra és lehuppanni egy ülésre, mint aki jól végezte dolgát. De valójában nincs joguk erre, sőt, kifejezetten bunkóság utolsóként érkezve elsőként felszállni. Ezeknek az embereknek pedig megsúgom: a megvető pillantások nem annak szólnak, hogy bárki féltékeny lenne rád, hanem annak, hogy az illem halvány jelei sem mutatkoznak rajtad.

Külön fejezetet, de inkább egész könyvet lehetne írni arról is, ahogyan az idős nénik utaznak. Az még hagyján, hogy a megállóban várakozó emberek elé gond nélkül beállnak, arra nem is gondolva, hogy az a sárga vonal nem azért van felfestve az aszfaltra, mert komolyabb esztétikai jelentőséggel bír, hanem mert el fog ütni a busz vagy más tömegközlekedési eszköz, ami a megállóba érkezik. Szó sincs arról, hogy nem tisztelem az időseket, alapvetően magam elé engedem őket, vagy ha látom, hogy nincs hely, átadom a sajátom. Na de olyankor, mikor a könyökét a bordámba fúrja és megforgatja köztük, és még a lábamra is ráhúzza a kis guruló szatyrát, akkor azért más a helyzet. Én sem bántalmazhatok senkit akkor sem, ha komolyabb dolgokról van szó, mint egy ülőhely valamelyik járaton. Szóval, aki így próbál érvényesülni, az bizony nem fog elém kerülni. Ha verekedni van ereje, állni is képes lesz.

Arról már nem is beszélve, hogy újabban divattá vált az is, hogy magukat férfinak valló egyedek szinte visszarántják az ajtóból a nőket is, arrébb lökik és felszállnak. Ilyen tapasztalataim a helyközi járatokról vannak főleg. Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy az ilyen emberek hogy viselkednek a családjukkal, és hogy milyen nevelést kaptak egyáltalán. (Már ha kaptak olyat.)

Télen pedig van egy igen évszakhoz kötött szokása sok embernek. Ha meg vannak fázva, vagy csak egyszerűen folyik az orruk, nem sietnek előkapni a zsebkendőjüket, inkább szipognak. Sok esetben irritálóan hangosan, az út teljes időtartama alatt. Ha pedig ez már nem segít, akkor előkapják univerzális eszközüket, a kezüket, amivel utána vígan fogdossák össze az egész járművet. Ezzel mindössze annyi a gond, hogy mások nem betegségbeszerző körútra indultak aznap.

Bárhogy is legyen, utastársainkat nem válogathatjuk meg, pedig kifejezetten jó dolog lenne. Így hát türelemmel kell lennünk. Az viszont bizonyos, hogy a közlekedési illemtant valakinek meg kellene fogalmaznia, mert sokak agyában az ennek szánt részt a sötétség uralja.

Szűcs Kitti
Kép: Internet


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS