HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Diákhitel – Igen vagy nem?
[ 2017.02.20 ]
Felelős döntés elhatározni magunkat egyetemistaként a hitel mellett, a hallgatók között a Diákhitel szolgáltatása pedig nagyon megosztó. Sokan nem vállalják, hiszen kiszámíthatatlan, hogy a jövőben milyen állást találnak, hogy az fedezni fogja-e a törlesztést és amellett félre tudnak-e tenni más kiadásokra.

Mielőtt felvennéd tehát célszerű tájékozódni. Kétféle hitel közül választhatsz. A Diákhitel 1. szabad felhasználású kölcsön, amelynél választhatsz, hogy 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forintot szeretnél kapni havonta. Ezt egy összegben is megkaphatod, ami egy félévben akár 250 ezer Ft is lehet. A Diákhitel 1. kamata jelenleg 3,35%. A Diákhitel 2. egy az egyben tandíjra megy, a felsőoktatási intézménynek utalják el, ennek jelenleg fix 2% a kamata.

A jövedelemtől függ a törlesztés nagysága és ideje, ami azt jelenti, hogy a pályakezdőknek kedvezve az első két évben a minimálbér alapján kell visszafizetni. Fontos tudnod, amikor törlesztésbe kezdesz, előbb a kamattartozásodat kezded visszafizetni, ha az kész, akkor jutsz a tőketartozáshoz. A meg nem fizetett kamat pedig év végén tőkésítésre kerül, azaz a felvett hitelösszeg növekedhet, ami tovább kamatozik következő évben. Érdemes tehát nem csak a minimum kiszabott összeget fizetgetni vissza, így csökkentheted hatásosan a tartozásod.  Mindkét esetben a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kezdve kell megkezdeni a törlesztést.

Sok érv szólhat ellene és mellette is. Ellene van például a jövő kiszámíthatatlansága, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy a diploma megszerzése után mennyi idővel és milyen munkát kapunk majd. Ezzel szemben azoknak a hallgatóknak nagyon kedvező lehetőség a Diákhitel, akik az otthonuk és az egyetem közötti távolság miatt,  albérletben vagy kollégiumban laknak, étkezésükről maguknak kell gondoskodniuk és szülői támogatásra csak részben számíthatnak.

A témával kapcsolatban feltettem néhány kérdést Barbarának, aki Diákhitel 2-t vett fel a tandíjának fedezésére, és Grétának, aki már a Diákhitel 1. törlesztésénél tart.

Mi a véleményed a Diákhitel 2-ről?

Barbara: „ A véleményem, hogy nagyon jó, hogy van ilyen, mert hitel nélkül esélyem se lett volna olyan szakra menni, amire szerettem volna. Jó az is, hogy ilyen alacsony a kamat, de nem tudom előre, hogy mennyit kell majd visszafizetnem, mert pontosan nem tudom kiszámolni, ez a bizonytalanság aggaszt egy picit. Ezt leszámítva nagyon hálás vagyok, hogy van ilyen lehetőség.”

Mi a terved, hogyan fogod kiegyenlíteni ezt a tartozást?

Barbara: „ A tervem az, hogy a diploma megszerzése után külföldi munkával fizetem vissza. Annak is örülök, hogy elmehetek külföldre azokkal ellentétben, akik nem tudnak az államilag támogatott szakokról, mert írtak alá hallgatói nyilatkozatot erről.”

Jó döntés szerinted felvenni ezt a hitelt?

Barbara: „Én azt javaslom mindenkinek, akit csak a pénz tart vissza egy sulitól, hogy vállalja be, mert nagy összegnek tűnik, de szerintem ez egy befektetés, nem pedig pénzkidobás.”

 

Miért vetted fel a Diákhitel 1-et?

Gréta: „Számomra fontos volt, hogy már az egyetemi éveim alatt is el tudjam tartani magam, így ebből a pénzből, ösztöndíjakkal és diákmunkával együtt meg tudtam valósítani.”

Mi a véleményed róla?

Gréta: „Nekem nagyon hasznos volt. Biztosan vannak, akik bulizásra költik, de számomra a megélhetéshez volt szükséges, így most, hogy a törlesztésre került sor, nem bántam meg.”

Mennyire megterhelő a törlesztés?

Gréta: „Kezdetben egyáltalán nem megterhelő, az első évben a minimumot kell törleszteni, ami 6300 Ft havonta. Később ez az összeg emelkedik az aktuális fizetés függvényében. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha csak a minimum törlesztőt fizeted, akkor az az éves kamatokat nem fedezi, ezért évről évre nő a tartozásod. Érdemes nagyobb összegekben előtörleszteni, én is ezt tervezem amint lehetőségem nyílik rá.

 

Kerekes Aliz

Forrás: www.diakhitel.hu

 


Kép: Internet


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS