HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Hitel vagy albérlet? Milyenek a kilátások a fiatalokra nézve?
[ 2017.02.20. ]
Európán belül kishazánkban a legrosszabb a fiatalok lakáshoz jutási esélyei. De miért pont itt, mikor a magyarok többségének égetően fontos, hogy legyen egy saját ingatlana?

Minél fejlettebb egy ország, és stabilabb a gazdasági helyzete, annál könnyebb a lakáshoz jutás is, logikus. Vannak olyan országok, ahol az államnak kötelező gondoskodnia arról, hogy az állampolgárnak legyen hol laknia. A hitelügyintézés gördülékenyen és könnyebben megy, mint itthon és gondoljunk még a jóval magasabb bérekre és a stabilitásra. Ezekkel az összetevőkkel a cél elérése nem tűnik fényévnyi távolságnak. Itthon viszont igen, a jelenlegi helyzetet tekintve. De akkor mégis miért ennyire fontos nekünk a lakás megszerzése? Magyarországon a gondolkodásunkba alapvetően beépült, hogy ha van egy saját lakás, akkor jó eséllyel nem kerül majd utcára az ember.  A rezsit is könnyebben kifizeti az ember, mint a jelenlegi albérletárakat. Arról se feledkezzünk meg, hogy az utóbbi évtizedekben pedig többször is előfordult olyan áremelkedés, amely a vagyon felértékelődését eredményezte. Így ez is egy plusz érv lehet annak, aki jó időben jó áron jutott az ingatlanához.

A sok pozitívum után most jöhet egy kis negatívum is. Ma egy középiskola vagy egyetem elvégzése után munkába álló fiatal átlag havi nettó keresete mellett beláthatatlan távolságra került az önállóság és a családalapításhoz szükséges egzisztenciák megszerzése, a CSOK és a különböző állami támogatások mellett is. Természetesen mindig van kivétel, amely erősíti a szabályt. Ők azok a szerencsések, akik tehetősebb, megalapozott családi háttérrel rendelkeznek, ahol a szülőknek nem okoz gondot elindítani saját útjukon a gyereküket. A többieknek pedig marad a kapálózás.

Több megoldás lehet. Azok, akik a bátrabbak közé sorolják magukat és a munkahelyük is stabilitásnak örvend hitelhez juthatnak az álomingatlan érdekében.  Szerintem ezt tovább nem is érdemes ecsetelni, mindenki nagyon jól tudja már, hogy ez az állapot mivel jár. De akkor milyen lehetőség marad még? Nos, hát vagy azt választjuk, ha szüleinknek sincs ellenére, hogy továbbra is élvezzük az anyai szeretetet és törődést, és várunk majd valamiféle örökségre. Ez sokak szerint nem egy „egészséges” állapot. Vagy marad az, hogy albérletbe költözünk az örökkévalóságig, és azt a pénzt, amelyet megspórolhatnánk, így elveszítjük. Ez sem tűnik jobbnak, mint a malomkerék. Hozzá kell tennem, hogy a hozzánk nyugatabbra élőknél, ez teljesen elfogadott állapot, hogy az egész életüket albérletben élik le, többször is költözve életük során. Persze, nyilván az anyagiak megint…. Ők megtehetik?! Igen. 

Maradt még egy lehetőség, amelyre mostanában még inkább felfigyeltem a média által. 2008 előtt az volt a „trendi” , hogy mindenki  szó szerint hitelből vásárolja még  a zokniját is. Most pedig azt hallom mindenfelől, hogy tudatosságra próbálnak nevelni pénzügyi téren. A korosztály mindegy, hiszen a megtakarítási szándék mindenkinél más. Józan paraszti ésszel átgondolva ez a fajta „megvezetés” jobbnak tűnik a jó anyáinknak sulykolt devizahiteleknél. Nyilván az, hogy ki milyen konstrukciót és mennyit szán az álmai megvalósítására, annak csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt.

 

Gyenizse Dóra


Kép: Internet


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS