HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
VR Szemüveg tv-k és monitorok helyett?
[ 2017.02.20 ]
 Mikor megjelenetek az első plazma tv-k mindenki úgy gondolt rájuk mint valami úri élvezeti cikk, amit a hétköznapi ember sose fog használni. Ami persze érthető hisz horribilis áron adták őket, de ez volt az első okostelefonokkal is és minden új elektronikai termékkel. Nem rég megjelentek a vr, vagyis a virtuális valóság szemüvegek, amik segítségével 360 fokban térben tudunk filmeket nézni és játszani. Ezek a szemüvegek most le akarják váltani a tvket és a monitorokat, vajon van esélyük?

Pár éve, amikor az Avatar című film megjelent, a maga gyönyörű látványvilágával és a 3D-s technológiával, mindenki azt hitte, hogy ez lesz a jövő. Rendre meg is jelentek a 3D-s televíziók, amik már nappalinkba is behozták a mozik nyújtotta élményeket. Valahogy még se lett akkora sikere ennek a technológiának, lehet keresni a probléma okát, akár ott is, hogy ezek a filmek sokszor megterhelők a szervezetnek. Sokak bevallása szerint fej és szemfájást is okozhatnak ezek.

A VR szemüvegek sokszor túl igényes játéknak számítanak, és itt nem csak arra gondolok, hogy drágák, hanem hogy némelyiknek nagy hely kell, vagyis, hogy kell egy szoba, hogy tudd használni. Bár nem rég megjelent az egyik nagy játékkonzol saját szemüvege, amit kontrollerrel együtt lehet használni ülve, így az is örülhet, aki az ülő pozíciót preferálja a játékhoz. Ami még sokszor probléma lehet ezek beszerzéséhez, hogy ezek a szerkezetek nagy hátteret igénylenek. Itt arra gondolok, hogy elég erős számítógépre van szükségünk, hogy ki tudjuk használni a ketyerénket, ami megint csak anyagiak kérdése.

VR jó szórakozás, de egyelőre még drága a hétköznapi embernek, aki csak le szeretne ülni és élvezetből játszani. A tv-k szerepét még sokáig nem fogja átvenni, vagy soha mivel egyszerre csak egy ember tudja használni. Viszont a monitorok szerepét egyszer biztosan helyettesíteni tudja majd, mivel kifejezetten sokat tud olykor-olykor hozzáadni a játékélményhez.

Forrás: prohardver.hu, pcworld.hu

Barta Dávid

 


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS