HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Nekünk rosszabb minőség jár?
[ 2017.02.18 ]
 A napokban röppent fel a hír, miszerint sok, Magyarországon kapható termék minősége rosszabb, mint ugyanezen termékeknek a nyugat-európai országokba szánt változata. Ízbeli különbségeket korábban is lehetett tapasztalni különböző élelmiszereknél, de most be is bizonyosodott, hogy nem csak finomabbnak érezzük a külföldit, ténylegesen finomabb is.

A vizsgálatokból kiderült, nálunk bizonyos üdítőkbe rosszabb minőségű cukrot tesznek, mint a nyugati országokban, valamint, hogy az egyik ismert mogyorókrém sem az igazi nálunk. És ezekkel még nincs is vége a listának. Összesen 24 terméket vetettek össze az Ausztriában kapható azonos termékekkel, és szinte kivétel nélkül mindenből rosszabb minőségűt adnak el nekünk, mint az osztrákoknak. Ezek még csak azok a dolgok, amikről ténylegesen kiderült. Vajon miből kapunk még mi silányabbat? Joggal gondolhatjuk azt, hogy akkor mindenből készítenek nekünk egy gyengébb minőségű változatot. De mégis miért jár rosszabb azoknak az embereknek, akik Magyarországon élnek, mint azoknak, akik Ausztriában? Arról már nem is beszélve, hogy az áfa mértéke miatt nálunk sok esetben még drágább is lehet a silány minőségű termék, mint máshol a jó.

Természetesen időközben megérkezett a gyártók válasza is az őket ért vádakra, ebben pedig teljes mértékben elhatárolódnak attól, hogy rosszabb és jobb minőségben is legyártanák a termékeiket. Az ízbeli különbségeket pedig azzal magyarázzák, hogy a nemzeteknek eltérő ízlésük van, ők pedig annyira vevőközpontúan gondolkodnak, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a különböző igényeket ki tudják elégíteni. Így igazából nekünk nem kell háborognunk, épp ellenkezőleg, meg kellene köszönnünk, hogy figyelnek ránk, és tudják, hogy mi máshogy szeretjük a termékeiket, mint az osztrákok. (De hogy mégis honnan tudják, hogy a magyarok nem kakaó ízű kakaót szeretnének inni, hanem folyékony cukrot, az egy jó kérdés.)

De igazából ezek a dolgok nem csak az élelmiszerek esetében tapasztalhatók. Az egyik legnevesebb bútorcég árai közt is óriási differencia van különböző országokban. Állítólag abban az esetben az országok és az ott található áruházak maguk dönthetnek az árazási stratégiával kapcsolatban. Bár az mindig érdekes volt, hogy miért a kevésbé tehetős országokban vannak magasabb árak.

Ugyanakkor, ha az árkülönbségeket akarjuk vizsgálni ugyanazon termékek esetében, akkor nem is kell az országhatáron kívülre tekintenünk. Elég, ha a szegediek vagy más, nagyobb vidéki városban élők felutaznak Budapestre, és máris számos bevásárlóközpontban található boltban sokkal olcsóbban tudnak vásárolni, ráadásul a termékskála is sokkal szélesebb. De mégis miért működik minden fordítva? Ahol kevesebb termék közül tudnak válogatni a vásárlók, ott többet kell érte fizetni, mint ott, ahol háromszor akkora a választék? Ráadásul úgy adják drágábban, a vidéki üzletekben a dolgokat, hogy a fővárosi fizetések magasabbak a vidékieknél.

Nagyon felháborító, hogy különböző országok és városok lakosságának ilyen eltérő minőségben és áron adnak el mindent. Az árkülönbségek persze sok esetben az országok különböző áfa kulcsai miatt jelentkeznek, de nem csak ilyen esetek vannak sajnos. Arra azonban nem lehet korrekt magyarázatot adni, hogy mégis hogyan jut eszébe bármelyik gyártónak, hogy a minőségben is különbséget tegyen. És az valószínűleg még csak a kezdet, ami eddig kiderült, lesznek még itt érdekes felfedezések.

 

Forrás:

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/A_multik_tagadjak__hogy_rosszabb_minoseget
_gyartanak_a_magyar_piacra.html

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/02/16/multifrasz-silany-v
ilagmarkakkal-etet-minket-a-nyugat/

Szűcs Kitti


<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS