HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Az „ő Párizsának” csillogása
[ 2008.12.06. ]
 „Állj elébe s mondd meg néki, Hogy én fiad vagyok, Páris,…” írta Ady Endre (1877-1919), a XX. századi magyar líra megújítója, a magyar politikai újságírás kiemelkedő személyisége egyik Párizsi tartózkodása alkalmával. Ady 1904 februárjában utazott először a „szép ámulások szent városá”-ba, Diósyné Brüll Adélt, Lédát követve, aki barátja, szeretője és múzsája lett, aki megtestesítette a költő számára a romantikusan elképzelt nagy szerelmet. 1904-ben egyszerre kettőt is talált: Lédát és Párizst. Egykori szállásán, az Hôtel de l’Europe-ban emléktáblát állít a Párizsi Magyar Intézet.
   Ady hétszer járt a francia fővárosban 1904 és 1911 között. „…Itt vált világnézetté benne, hogy az élet szép, itt nõtt bátorsága vállalni önmagát fenntartás nélkül, hibáival együtt és bátorsága kimondani az új szavakat, új képeket, új ritmusokat... Párizs nem adott hozzá sokat, de önmagára ébresztette.” – írja róla Szerb Antal. A költő párizsi tartózkodásai során az Hôtel de l’Europe-ban szállt meg (ma Quality Hotel Opéra Saint-Lazare), amely közel esett Léda otthonához. Itt leplezték le a róla készített domborművet december 5-én, pénteken. A Párizsi Magyar Intézet javaslatára készített alkotást a költő születésének 131. évfordulója alkalmából a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) ajándékozta a szállodának.
   „Terveink szerint a Deák Árpád szobrászművész készítette domborművet három példányban öntettjük ki, ebből egy Nagyváradra, egy Debrecenbe, egy pedig Párizsba kerül, Ady életének három meghatározó helyszínére” – magyarázza Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója. 
   Az ünnepségen Nikicser László, a Magyar Köztársaság párizsi nagykövete képviselte hazánkat. Beszédet mondott Gulyás Gábor, a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) igazgatója, és Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.
   „Fölcsillog az éges-égig, Én Párisom csillogása. Óh, más Páris, most érkezik, Te régi gyerkőcöd mása.”

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS