HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Cimkék Innen-onnan
Európai Oktatási Vásár
[ 2008.11.28. ]
A francia EU elnökség félévében rendezik meg először Párizsban az Európai Oktatási Vásárt november 27-30. között. A Párizsi Magyar Intézet Collegium Hungaricumként, hazánk oktatási és tudományos képviseleteként külön készült az eseményre. Négy napon keresztül szolgál információkkal az érdeklődő francia diákok, partnerintézmények, potenciális befektetők részére, promotálja a magyarországi egyetemeket és főiskolákat. Ezzel egy időben saját magyar nyelvtanfolyamait is meg kívánja újítani, többek között szaknyelvi képzéssel szélesíti kínálatát.
   A legfrissebb francia közvélemény-kutatási adatok (az IFOP felmérése) szerint luxusnak számít külföldön tanulni, miközben a megkérdezett fiatalok 69 százaléka utazna szívesen valamely tagállamba akár dolgozni is. A felmérés érdekessége, hogy világosan kiderült: a francia lányok inkább kalandvágyóak, miközben a francia fiúk a külföldi munka iránt érdeklődnek jobban. Míg a lányok 71%-a, addig a fiúk 68%-a próbálná ki magát más nyelvű oktatási rendszerben, eközben a külföldi pénzkereset a fiúk 71%-át, a lányoknak csak a 66%-át vonzza. A felmérés nem véletlenül most látott napvilágot. A Párizsban évente megrendezett, eddig kifejezetten nemzeti oktatási vásár idén először európai dimenziót kapott. Az Európai Oktatási Vásár a felsőoktatásra, az abban rejlő lehetőségekre és az intézmények bemutatására specializálódott szalon.
   „Magyarország vonzó célpont lehet például azoknak a diákoknak, akik gazdasági tanulmányokat folytatnak. Számukra érdekes lehet egy újonnan csatlakozott ország gazdaságát tanulmányozni, hiszen a magyar piac egy új típusú piac, még akkor is, ha mar lassan 20 éve nyitottnak számít” – magyarázza Jeney Zoltán, a PMI tudományos titkára. „Többen érdeklődnek a magyarországi tanulmányi lehetőségek felől a PMI-ben is, ma is megkeresett minket egy kameruni diák, aki Magyarországon szeretne közgazdaságtant tanulni. A jó hírnévnek örvendő magyarországi műszaki egyetemek is sokakat vonzanak”- mondja.
   Az oktatási vásárral szinte egy időben új irányt vett a Párizsi Magyar Intézet - mint Collegium Hungaricum - oktatási irányvonala: célja az intézetben folyó magyar nyelvoktatás fellendítése. Ma mintegy 60 tanuló, 4 szinten tanulhat itt. A PMI több diákot kíván elérni, ezért együttműködésben az újonnan megalakult franciaországi Magyar-Francia Kereskedelmi és Ipari Központtal, kiszélesíti a már működő nyelvi képzést olyan speciális szakirányú tanfolyamok indításával, mint a gazdasági szaknyelv és a magyar vállalati kultúra oktatása. Különösen hasznos lehet ez azoknak a francia közép- és felsővezetőknek a számára, akiket magyarországi vállalathoz helyeznek át.
   „Több európai országban léteznek úgynevezett „Mobilitási Központok”, amelyek a diákok orientációjával, oktatásszervezéssel foglalkoznak, információt nyújtanak a más európai országokban folyó képzésekről” – mondja Jeney Zoltán. „Szeretnénk, a PMI-ben is – legalább magyar francia relációban – kialakítani egy ilyen központot: információs szolgálatot a magyarországi képzésekről, képzési formákról”.

<< vissza
Hozzászólások (a hozászóláshoz regisztráció szükséges)
Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS