HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Halloween
[ 2017.10.24 ]
A halloween a halottak napja előtti nap/éjszaka. Kelta mondák szerint, azért van ekkor, mert az nap a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak között. A hagyomány szerint volt régen egy iszákos, de kedves férfi, Jack. Jacknek még az ördögöt is sikerült átvágnia: Mondta az ördögnek, hogy szaladj fel a fára (más mondák szerint versenyeztek) és amikor az ördög felért, Jack a fa törzsére egy keresztet vésett. Mivel az ördög fél a kereszttől, nem jött le a fáról, és Jack pedig megígértette vele, hogy ne kísértse többet Őt az ördög. Az ördög megígérte. Viszont, amikor Jack meghalt a mennyországba nem kerülhetett, hiszen egész élete során részeges volt. A pokolból is kikergette Őt az ördög, hiszen utálta a fás eset miatt. Az ördög kicsit megkönyörült rajta, kapott tőle egy szikrázó parazsat, hogy ne sötétben barangoljon mennyország és a pokol közt. Ekkor Jack kivájt egy répát (karalábét, vagy retket) és bele tette a parazsat, és így bolyongott. Innen ered (elvileg) a töklámpás.
 
A tök csak azért jött szóba, mert Amerikában akkoriban több tök termett mint a többi zöldség és ezt egyszerűbb volt használni. Ezeket a töklámpásokat két dolog miatt készítették: Először is , hogy a gonosz lelkeket, démonokat távol tartsák, másrészt, hogy a bolyongó lelkek, akiket várnak szerető családjuk, haza találjanak.
 
Ezt a mende-mondád sokan nem ismerik, és csak vicces Amerikai hagyományként titulálják. Napjainkban már szinte az egész világ ismeri ezt az „ünnepet” és sokan, halloween napján (október 31.-én) ijesztő maskarába bújnak, és járják a várost: cukrot vagy csínyt? 
 
Magyarországon is egyre népszerűbb: rengeteg halloween-i bulit tartanak már, ahol minden féle jelmezbe öltözhetünk be, akár „szépségversenyeket” is hirdetnek. Hát nem haláli?
 

Farkas Petra
 
Forrás: internet

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS