HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Zsigmond Vilmos tovább él
[ 2017.05.08 ]
 Az első és nemzetközi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál négy napra beköltözik Szegedre, a Belvárosi Moziba. A város szülöttének hivatott emléket állítani a rendezvény, amely során nem csupán a nevéhez fűződő alkotásokat tekinthetnek meg a résztvevők, hanem a meghirdetett versenyre beérkező pályaműveket is.
 
Zsigmond Vilmos szegedi származású operatőr 2016-ban hunyt el. A világ egyik legjobbjaként ismerték, számos díj és kitüntetés tulajdonosa amelyek közül talán a legnevezetesebb az Oscar-díj, amelyet 1978-ban kapott a Harmadik típusú találkozások című filmben végzett operatőri munkájáért. A fesztivál célja emlékének és életművének fenntartása valamint az, hogy felhívja a figyelmet a filmkészítés legfontosabb társalkotójára: az operatőrre.
 
Több mint 300 film érkezett a megmérettetésre. Öt kategóriában nevezhettek a vállalkozó szelleműek: egész estés film, kisjátékfilm, kísérleti és dokumentumfilm, valamint animációs alkotás. Véletlen egybeesés, de a kategóriák számával megegyező számú kontinensről, összesen 42 országból kaptak anyagokat a szervezők. Egy előzsűri fog dönteni arról, hogy a 306 pályaműből melyek fognak a versenybe kerülni, amelynek zsűrije szintén nemzetközi tagokat számlál. A tét nem kicsi, hiszen öt díjat fog odaítélni a hattagú bizottság a legjobbnak ítélt filmeknek. 
 
Nem csupán a versenyre érkezett alkotásokat tekinthetik meg a fesztiválon résztvevők. A négy napos rendezvényen színes programokkal várják a szervezők a Belvárosi Moziba érkezőket: Zsigmond Vilmosról készült, illetve Zsigmond Vilmos által készített filmek bemutatása, szakmai beszélgetés az operatőr pályájáról, Nigel Walters szabadegyetem és még számos kulturális valamint filmvilággal kapcsolatos esemény szerepel a programfüzetben.
 
Aki tehát úgy érzi, hogy egy film többet jelent neki egy estés kikapcsolódásnál, kíváncsi a nemzetközi szcénára vagy szeretné megőrizni Zsigmond Vilmos emlékét, az látogasson el a Belvárosi Moziba május 10. és 13. között. A fesztiválra elektronikusan és helyben is lehet bérletet váltani, amely elővételben 3500 Ft, az első napon pedig 4500 Ft; továbbá a filmvetítéseken külön-külön is részt lehet venni 500 Forintos belépőjeggyel blokkonként.
Kardos Dániel
Forrás: www.zsigmondvilmosfilmfest.com
Kép forrása: www.facebook.com/zsigmondfilmosfilmfest
 

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS