HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Botanikai Ritkaságok - egy délután a művészettel
[ 2017.05.05 ]
 Csütörtökön, a JGYPK Rajz- és Ének-zene Tanszékének közös szervezésében került megrendezésre a „Botanikai Ritkaságok” nevű esemény a Füvészkertben, ami később a Rajz Tanszéken folytatódott. A mindenki számára ingyenes rendezvényen szinte az összes érzékünk vágyait kielégíthettük, hiszen hallhattunk zenét, láthattunk a fákra erősítve grafikai alkotásokat, ihattunk gyógyteákat valamint falatozhattunk is a tanszékek jóvoltából. 

Az időjárás szerencsére nem szólt bele a dolgok menetébe, hiszen egy szabad ég alatt zajló eseménynél ez kardinális tényezőnek számít. Kellemes, kora nyári hangulat alakult ki a Lótusz tó melletti szaletliben. Legelőször gitáron szólaltatott meg két dalt a Zeneművészeti Kar egyik hallgatója, majd két lány énektudásával kápráztatta el a hallgatóságot, akik szintén a ZMK tanulói. Utánuk következett a Ballikom nevű formáció: Krasznai Mohini és Sajó Magdolna énekeltek Krasznai Gítával, aki gitáron kísérte őket még emellett. A három Rajz Tanszékes lány elkápráztató produkciója után a rendezvény főszervezője, Roskó Péter Gábor beszélt.

Balról jobbra: Krasznai Gíta, Krasznai Mohini, Sajó Magdolna
(Fotó: Orosz Fanni)
 
Nem konkurálunk, de mégis így hallgatjuk ezeket az állatokat, konkrétan madarakat, akikkel együtt keltjük a zajokat, én nagyon meg tudok ettől hatódni vagy nagyon jól tudom magam érezni és azt gondolom, hogy mindannyiunknak jót tesz.” – mondta, miután arról is szót ejtett, hogy évről évre megrendezik ezt az eseményt, de talán most vannak a legtöbben jelen rajta. A szintén Rajz Tanszékes tanárral, Héjja Jánossal zenélt: még utóbbi gitározott, Roskó Péter Gábor szaxofonon játszott. Miután végeztek, felkértek egy jelenlevőt, aki éppen magánál tartott egy hang-drumot, hogy zenéljen ő is, ha már itt van nála a hangszere. Szívesen mutatta be a tudását a nézőből lett előadó. A kötetlen beszélgetés és evés-ivás jegyében telt a délután további része.
 
Mindezek után hat órától a Rajz Tanszéken folytatódott az esemény, amelynek témája a zaj volt. Matthew George Mitchell egy grafikus lány képét zenésítette meg improvizációval a helyszínen, gitárszóló segítségével. Az egész a zene és a rajz közötti kapcsolatot hivatott reprezentálni. Később Krasznai Gíta mutatta be saját ötleten alapulú hangszerét, a csuporhárfát amely a diplomamunkája is egyben. Hangja leginkább a szitárhoz hasonlít, elkészítésében Matthew George Mitchell volt a segítségére. Meghallgathattuk továbbá Mostoha Mártont, aki egy vízszintes helyzetben lévő gitáron játszott hegedűvonó segítségével.
A csuporhárfa
Krasznai Gíta csuporhárfája
(Kép: Krasznai Gíta)
 
A zenére és képzőművészetre nyitottak számára a nap folyamán hallott produkciók és látott alkotások remek kikapcsolódást nyújtottak a vizsgaidőszak előtti utolsó hajrában. Továbbá remekül érezhették az eseményre ellátogatók a különböző művészeti ágak kapcsolatát a természettel: az élőlények keltette hangok remekül kiegészítették a zenét, a természetes fény valamint a fák felületei pedig a grafikák mintázatát. Mindent összevetve egy kiváló programon vehettem részt, amit jövőre sem fogok kihagyni!

 
Kardos Dániel
 
 


<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS