HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
"Ha felemelsz egy fényképezőgépet, bekeretezed a világ egy részét."
[ 2017.05.05. ]
 Németh György fotógráfus, aki 20 éven keresztül munkálkodott az MTI fotóriportereként, mára már nyugalmasabb tempóra váltott, és a világ rohanó mindannapjairól történő ábrázolást felváltotta a lét egyszerű és az elmúlás apró pillanatainak háttérből való, csendes figyelése.
Németh György jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanít, emellett készített sokatmondó fotósorozatot a dél-alföldi tanyák, a Homokháton élő emberek mindennapi életéről. Fotóit a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának aulájában állították ki  Tavaszi Programok keretébeningyenes, minden érdeklődő számára május 5-ig megtekinthető tárlat keretében. 
A fotóművész, fotóriporter kiállítását szemlélve az embernek az az érzése támad, mintha ott állna ezek a Homokháton élő egyszerű, tanyasi emberek közelében és érezné az atmoszférában keringő hangulatot. Németh Görgy fotói nem bélyegezhetők csak szomorúnak, vagy vidámnak, hiszen a leggyötrődőbb arcban is van valami figyelemreméltőan szép, a fotósnak pedig pont az a célja, hogy megmutassa milyen a világ egy szegmense retusálás, smink és beállított művi mozdulatok nélkül. "Nem óhajtok blikkfangos, zseniális képet csinálni. Egyszerűen ha ott ül előttem valaki és kavargatja a tejet, amit forral, akkor azt fotózom le. Természetes fényekkel, természetes mozdulatokat, nem beleszólva, nem megrendezve." - nyilatkozta a fotós. Szerinte ha ránézünk egy képre, hajlamosak vagyunk rögtön továbbmenni, anélkül hogy az előzményeken vagy a következményeken gondolkodnánk, hiszen "Néhány képen egészen kivehető, ahogy a néni az élettől búcsúzik, ahogyan a háttérben megjelenik a képen a halál."
A fotógráfus szerényen tekint a munkáira, úgy fogalmazott: "Az, hogy húsz évvel ezelőtthöz képest sokkal több fénykép készül, nem jelenti azt, hogy több jobb is."
További képeket ezen a linken találtok: http://www.delmagyar.hu/kepek/homokhati_arcok_-_nemeth_gyorgy_fotokiallitasa_a_rektori_hivatal_aulajaban/2052119/
Forrás: https://www.u-szeged.hu/
http://www.delmagyar.hu
Kép forrása: http://www.delmagyar.hu/
Méhes Alexandra
 

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS