HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Mi is az a demonstrátori munkakör?
[ 2014.03.25. ]
A demonstrátori munkakör egészről itt általánosságban olvashattok. A feladatkörök (függ a kiírt pályázatban meghirdetett feladatkörtől), a fizetés és a kinevezés időtartama szerint szakonként eltérő lehet. Erről pontosabban az adott egyetem honlapján értesülhettek.
 
De mit is kell tudnunk általánosságban a demonstrátori tevékenységről? 
 
A demonstrátor jelentése az egyetemi életben: az a hallgató, aki kísérletek előkészítésével foglalkozik, esetleg kutatnak valamit; olyanok szoktak lenni akik jobban bele szeretnék magukat ásni pár dologba és az átlagtól jobb tanulmányi eredménnyel rendelkeznek. A munkakör betöltésére pályázatot írnak ki az adott tanszéken és önéletrajz alapján döntenek a jelentkezők közül.
 
A demonstrátorokról a közvélemény az tartja, hogy ők azok a ”túlbuzgó”, mindig a tanárok körül legyeskedő hallgatók, kedvencek, kik ott vannak és felügyelik a vizsgát, ahelyett, hogy segítenék megsúgni a vizsgázóknak a helyes megoldásokat. Azt nem tagadom, hogy vannak ilyen diákok is, de a feladatkörük jóval összetettebb, nagyobb odafigyelést és precizitást igényel.
A demonstrátor segíti a tanszékvezető és az oktatásszervezők munkáját, megszervezi a szakestet, valamilyen szakirány felelőse: az ehhez kapcsolódó ügyek intézése az ő feladatköréhez tartozik (megnyitók, rendezvények, események). Adminisztratív munkák teljesítése, oktatók munkájának segítése, adatbázis folyamatos frissítése. Részt vehet a szervezeti egység kutatómunkájában, az itt végzett tevékenységét a témafelelős a hallgatói munkadíjon felül külön juttatással ismerheti el.
Elvárások a számítógépes programok ismerete, a kiváló tanulmányi átlag, segítőkészség, rugalmasság és fontos, hogy a hallgató nappali tagozatos legyen.
Demonstrátornak lenni kihívás. Sok a szervezési feladat, alkalmazkodónak és rugalmasnak kell lenni, jó emberismerőnek, türelmesnek, talpraesettnek. Ez idő alatt bepillantást nyerhetünk az egyetem falai között - a diákoktól elzártan-, zajló munkákba. Kapcsolatokat építhetünk ki, új tapasztalatokat szerezhetünk, amit remélhetőleg a közeljövőben kamatoztathatunk is
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy egyes pályázatoknál vagy felvételiknél előnyt jelent vagy többletpontot kapsz, ha előzőleg voltál már valahol demonstrátor. Nem utolsó sorban jól mutat az önéletrajzodban is.
 
Kolozsvári Melitta

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS